tramax

Ante Kapetanović i Zdravko Meter najbolji orači

Autor/ica
Objavljeno: 14 srpnja, 2018
oranje3

Ante Kapetanović u kategoriji plug ravnjak i Zdravko Meter u kategoriji plug premetnjak najbolji su orači Splitsko-dalmatinske županije.

U organizaciji Udruge orača Splitsko-dalmatinske županije u Gali ispod Krenice, na oranici OPG Mravak danas je održano 9. Županijsko natjecanje u oranju.

Natjecanje je otvorio dožupan Luka Brčić, a okupljenim oračima obratili su se donačelnik Općine Otok Nediljko Laco, Josip Matas voditelj odsjeka za poljoprivredu u odjelu za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije, Dario Padro voditelj natjecanja i član UO nacionalnog saveza orača te županijski predsjednik orača Zvonko Balta.

oranje2

Na startnoj crti poredalo se ukupno 8 natjecatelja – u kategoriji plugova premetnjaka Zdravko Meter i Frano Mateljan (2. mjesto), a u kategoriji ravnjaka Ante Kapetanović, Frano Mateljan stariji, Mate Bošnjak (3. mjesto), Bože Poljak, Ćiro Dukić (2. mjesto) i Denis Kulić.

Govoreći o značaju oranja na području cetinskog kraja kao nastavku poljoprivredne tradicije, dožupan Luka Brčić istaknuo je kako Splitsko-dalmatinska županija stalno potiče ove aktivnosti, a na poseban način razvoj poljoprivrede kroz nekoliko poticajnih mjera.

‘Drago nam je da se ova manifestacija već devetu godinu za redom odvija na cetinskom području. Nakon sinjskog polja došao je red da se ovo zanimljivo natjecanje, koje ima i onaj bitni edukativni karakter, održi na ovom prelijepom dijelu na Krenici u Gali. Želimo da ova manifestacija ima još veći značaj u pogledu broja sudionika, a sve županijske službe zadužene za sve oblike potpore za poljoprivrednu granu su na dispoziciji našim poljoprivrednicima’, istaknuo je dožupan Luka Brčić.

Donačelnik Otoka Nediljko Laco kazao je kako su počašćeni što se ova značajna manifestacija odvija na području Općine Otok.

‘Ovo je od pamtivijeka bio poljoprivredni kraj. Oralo se volovima, konjima, a kako je tehnologija išla naprijed, tako je svako domaćinstvo skoro nabavilo razne traktore i potrebitu mehanizaciju. Ovakvim natjecanjima želimo da se tradicija oranja i ovakvih okupljanja nastavi još većim intezitetom, a mi sa strane Općine Otok ćemo u svakom slučaju pomagati’, kazao je između ostalog Nediljko Laco.

Prije samog početka natjecanja svi sudionici ove manifestacije pozirali su pored svojih traktora i uzdignutim rukama i pjesmom poslali su poruku i podršku našim nogometnim reprezentativcima koji su traju igraju finale Svjetskog prvenstva protiv Francuske.

oranje1

Organizator ove manifestacije bila je Udruga natjecatelja u oranju Splitsko-dalmatinske županije, suorganizatori gradovi Sinj i Trilj, a pokrovitelj Županija Splitsko-dalmatinska.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh