mel

Ante Kapetanović i Zdravko Meter najbolji županijski orači

Autor/ica
Objavljeno: 4 srpnja, 2015

natjecanje_oranje05

Ante Kapetanović iz Ogorja najbolji je županijski orač u kategoriji plug ravnjak, a u kategoriji plug premetnjak najbolji orač je Zdravko Meter iz Prološca.

Oni će kao najbolji orači županije Splitsko-dalmatinske sudjelovati na državnom natjecanju koje će se održati 05. rujna u Suhopolju. Već nekoliko godina ovaj dvojac osvaja prva mjesta na županijskim natjecanjima,a imali su i solidne rezultate na državnim natjecanjima orača.

U kategoriji pluga ravnjaka drugo mjesto osvojio je Jure Svalina iz Vrbe, a treći je Andrija Putnik iz Brnaza. Kod orača s plugom premetnjakom drugo mjesto pripalo je Frani Mateljanu ml. iz Košuta, dok je treće mjesto osvojio Dušan Jagnjić iz Brnaza.

U organizaciji Udruge orača Splitsko-dalmatinske županije u Sinjskom polju, na predjelu Muša, danas je održano 7. Županijsko natjecanje u oranju. Ovo županijsko natjecanje orača svečano je otvorio splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, a sve sudionike natjecanja i nazočne posjetitelje pozdravili su dogradonačelnik Trilja Ivan Žolo, sinjski gradski vijećnik Dujo Maleš, voditeljica poljoprivredne savjetodavne službe iz Splita Danica Tadin i tajnik Hrvatske udruge orača, ujedno voditelj svih natjecanja u oranju, Dario Padra.

Ovoj smotri županijskih orača nazočili su ispred županijske agencije za razvoj RERA ravnatelj Jozo Sarač i Petar Čovo, Josip Matas. voditelj Pododsjeka za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo Splitsko-dalmatinske županije i djelatnici odjela za gospodarsvo Grada Sinja.

Na startnoj crti poredalo se ukupno 14 natjecatelja – 3 u kategoriji plugova premetnjaka i 11 u kategoriji ravnjaka, a većina njih bila je s područja. Govoreći o značaju oranja na Cetinskom području kao nastavku poljoprivredne tradicije, dožupan Luka Brčić naglasio je i jednu posebnost za ovogodišnje natjecanje, a to je konačna realizacija nabavke pluga za natjecanja:

Evo konačno smo riješili pitanje jednog pluga premetnjaka koji će koristiti našim natjecateljima na nacionalnoj smotri orača. Plug je namjenjen za poljoprivrednu školu u Kaštelima, a za ovakve prilike koristiti će ga Županijska udruga orača. Njegova cijena je s PDV 86 tisuća kuna -istaknuo je dožupan Brčić, dodajući kako će sada Županija u idućem razdoblju nastojati osigurati i drugi plug-ravnjak koji bi bio od koristi i poljoprivrednoj školi u Kaštelima i samim natjecateljima u oranju. Zanimljivost ovog pluga je u tome što je njegova težina 990 kg, a izrađen je u Norveškoj.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili suci Zvonko Balta, Mate Putnik i Ante Jukić Bračulj, dok su mjerači dubina bili Robo i Reno Žuro.

Organizator ove manifestacije bila je Udruga natjecatelja u oranju Splitsko-dalmatinske županije, a suorganizator Poljoprivredna savjetodavna služba, dok su pokrovitelji bili Županija Splitsko-dalmatinska te gradovi Sinj i Trilj.
Udruga orača županije ugostila je sve koji su došli, bilo po službenoj dužnosti, protokolarnoj ili kao ljubitelji oranja i druženja u polju.

Tako se uz dobru poljsku spizu i kapljicu raspravljalo o oranju, traktorima i brazdama, ali uvijek sa sjećanjem na prošla vremena kada je Sinjsko polje bilo izbrazdano. Tada, za razliku od danas, nije bilo neobrađivanih površina. Ipak uz samo natjecanje i zadovoljstvo pobjednika, novi plug bio je u središtu pozornosti pa su svi od reda istaknuli kako dalmatinski orači s njim imaju velike šanse na državnom natjecanju u Suhopolju. Pobjednici na tom natjecanju predstavljati će Hrvatsku na svjetskoj smotri orača u listopadu u Danskoj.

ferata@ferata.hr
0997370409