extrametal

Biskupsko ređenje mons. Ante Jozića na HTV-u

Autor/ica
Objavljeno: 15 rujna, 2020
papafranjo fraantejozic

Nova crkva Svete Obitelji u Gospinom prasvetištu u Solinu, nakon što je 5. rujna posvećena, svjedočit će povijesnom događaju – biskupskom ređenju mons. Ante Jozića, izabranoga naslovnog nadbiskupa Cise, apostolskoga nuncija u Bjelorusiji.

Biskupski red sutra, 16. rujna u 10 sati prvom biskupu iz cetinskog kraja podijelit će kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Njegove Svetosti pape Franje. Suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup metropolit Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša. Koncelebrirat će biskupi i nadbiskupi Crkve u Hrvata, apostolski nuncij u RH, provincijali i svećenici. Pratitelji biskupu Joziću na ovom svečanom događaju bit će njegovi rođaci don Josip Dukić st. i don Josip Dukić ml.

U trenutku ređenja novog biskupa u 10 sati radosno će zazvonit sveta zvona crkve sv. Mihovila Arkanđela u Trilju i crkve Gospe Sinjske u Sinju da objave radosnu vijesti da je započelo ređenje nadbiskupa mons. Ante Jozića.

Podsjetimo, mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. u Trilju u Cetinskoj krajini koja je dala velik broj duhovnih zvanja. Nakon mlade mise u Trilju, tri je godine bio župni vikar u Župi sv. Marka evanđelista u Makarskoj odakle je upućen na Papinsku crkvenu akademiju. Postizanjem doktorata iz kanonskoga i civilnog prava bio je na službi tajnika u Apostolskoj nuncijaturi u Indiji, zatim savjetnik pri Predstavništvu Svete Stolice u Ruskoj Federaciji. U lipnju 2009. povjerena mu je služba voditelja Studijske Misije Svete Stolice u Hong Kongu za Crkvu u Kini gdje ostaje do ožujka prošle godine. Papa Franjo 2. veljače 2019. imenovao ga je naslovnim nadbiskupom Cise i apostolskim nuncijem. Za svoje biskupsko geslo, poput blaženog Alojzija Stepinca, uzeo je redak iz Psalma 31, U Tebe se, Gospodine, uzdam. Teška prometna nesreća 7. travnja prošle godine u tunelu sv. Ilija – Biokovo odgodila je ređenje najavljeno za 1. svibnja, a pandemija koronavirusa odgodila je biskupsko ređenje najavljeno za ožujak ove godine u Vatikanu. Konačno, veliki trenutak biskupskog ređenja dogodit će se sutra u Solinu koji će od 9:55 izravno prenositi 2. program HTV-a.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh