miro bulj
hdz

Bitelić: Kulturno-znanstvena manifestacija Prag Buljana

Autor/ica
Objavljeno: 9 kolovoza, 2018
okupljanje_buljana1

Ove subote, 11. kolovoza 2018. godine s početkom u 14 sati, održat će se kulturno-znanstvena manifestacija pod nazivom Prag Buljana u Biteliću.

Naime, uz potporu znanstvenika, grupa entuzijasta istražuje povjesne činjenice i kulturne znamenitosti vezane za selo Bitelić, ovaj put s naglaskom na rod Buljan, kazao je Milan Buljan, predsjednik Udruge Bitelić.

‘Na skupu ćemo prikazati dio narodnih običaja te raspravljati o kretanjima stanovništva kroz stoljeća, kao i kulturnim znamenitostima krajeva koje su naši susjedi izabrali za svoj novi dom preseljenjem tijekom protekla dva stoljeća’, kazao je Buljan.

Okupljanje će početi u subotu u 9 sati, a sveta misa će biti u 16 sati, nakon koje je na programu središnji događaj koji će se odvijati na igralištu u Donjim Buljanima.

‘Pozvali smo potomke roda Buljan da nam se pridruže. Zajedno ćemo raspravljati o svim temama iz prošlosti i sadašnjosti vezanima uz selo Bitelić. Također, zanimaju nas i priče potomaka roda Buljan čiji preci su, nedavno ili davno, napustili Bitelić. Zanimaju nas načini i razlozi njihova odlaska. Sve ćemo zabilježiti i to će nam biti dragocijeni materijali za monografiju sela Bitelić’, kazao je Buljan.

Uz kulturno-umjetnički program na okupljanju Buljana govorit će povjesničari prof. dr Marko Rimac, dr.sc. don Josip Dukić i umirovljeni pukovnik HV-a Zdravko Banovac.

Na okupljanju se očekuje 400-tinjak potomaka roda Buljan iz zemlje i svijeta. Za sve informacije zainteresirani za ovo okupljanje mogu se javiti organizatoru na broj mobitela 095/3822-919 ili e-mailom prag.buljana@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh