Banner CORE HIT RADIO

Blagdan Uzvišenja Svetog križa proslavljen na Visokoj

Autor/ica
Objavljeno: 26 rujna, 2022
visoka

Svake godine o blagdanu Uzvišenja Svetog križa na brdu Visoka (892 m) kod zavjetnog križa slavi se sveta misa za vjernike župa Sinj, Neorić, Dicmo, kao i za hodočasnike iz okolnih mjesta. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta hodočašće na Visoku je odgođeno u subotu 17. rujna te je održano u subotu 24. rujna.

Okupljanje vjernika sa sinjske strane počelo je u 7:30 sati u Radošiću kod Gornjih Župića. Hodočašće zavjetnom križu počelo je molitvom Križnog puta u 8 sati. Križni put predvodio je sinjski župnik fra Antonio Mravak. Meditacije između postaja križnog puta posvećene su bile obiteljima, a hodočasnici su se izmjenjivali u nošenju križa.

Dolaskom na vrh Visoke kod zavjetnog križa slavljena je sveta Misa koju je predvodio fra Antonio. U propovijedi predvoditelj slavlja je istakao Božju ljubav prema čovjeku kad je svoga Sina jedinca poslao na križ da svijet otkupi od grijeha. Do Krista križ je bio znak sramote, a po Kristu je postao znak spasenja za sve one koji u Krista vjeruju. Neka križ i za nas bude put i sredstvo spasenja, kazao je predvoditelj. Za vrijeme misnog slavlja liturgijsko pjevanje predvodili su Marija i Bože Župić. Po završetku misnog slavlja fra Antonio je svima zahvalio na organizaciji nakon čega je otpjevana himna Lijepa naša.

Poslije svete mise Grad Sinj je s gradonačelnikom Mirom Buljem i planinarskim društvom ‘Vukovi’ organizirao okrjepu i druženje za hodočasnike kod planinarske kuće na Visokoj. Križ na Visokoj su prvi put podignuli župljani sinjske župe 1900. godine u Svetoj godini Isusova rođenja, zatim 1933. u Svetoj godini Isusova otkupljenja te ovaj današnji 1975. godine. Godine 2020. križ je obnovljen i osvijetljen.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh