mel

Bulj: ‘Neka mi skinu imunitet jer na sudu želim dokazati da su Jujnovićevi autobusi opasnost za putnike’

Autor/ica
Objavljeno: 24 svibnja, 2023
bulj

Foto: Petar Malbaša

Saborski zastupnik Mosta i gradonačelnik Sinja Miro Bulj pismeno je danas zatražio od svih zastupnika Hrvatskog sabora da glasuju da mu se skine imunitet kako bi se mogao pokrenuti kazneni postupak u kojem ga zbog klevete tuži privatni tužitelj Mate Jujnović, kontroverzni dalmatinski poduzetnik, vlasnik prijevozničkih poduzeća Promet Makarska, Promet Sinj, te autobusnih kolodvora u Splitu, Sinju i Makarskoj. Bulj se želi na sudu suočiti s Jujnovićem i dokazati kako je istina sve što je rekao i da sve to može ponoviti, a rekao je kako su ‘Jujnovićevi autobusi stariji od Mojsijevih šlapa’, često se događaju nesreće i tako ugrožavaju putnike, radnike i djecu, koji njima svakodnevno putuju iz Sinja.

Naime, u Hrvatskom saboru je danas održana sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva zbog dva pojedinačna zahtjeva privatnih tužitelja Promet Sinj d.o.o. iz Sinja, zastupanog po direktoru Jadranu Panzi i tužitelja Mate Jujnovića iz Makarske, za davanje odobrenja za pokretanje kaznenih postupaka protiv Mire Bulja, zastupnika u Hrvatskom saboru, oba zbog kaznenog djela klevete, a Povjerenstvo je predložilo Hrvatskom saboru da donese odluku kojom će uskratiti odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Mire Bulja.

No, Bulj je nakon toga pisanim putem poručio svim saborskim zastupnicima da mu skinu zastupnički imunitet i omoguće pokretanje kaznenog postupka:

‘Glasujte da mi skinu imunitet kako bih mogao pred sudom dokazati da nikoga nisam klevetao i da je sve što sam rekao istina. Svim ljudima u Dalmaciji, Cetinskoj krajini i Gradu Sinju je jasno tko su tužitelji, o kakvim se ljudima radi i sve izrečeno sam spreman ponoviti pred sudom. Ovaj postupak neće biti niti prvi koji vodim protiv tih ljudi. Čitav narod Cetinske krajine će mi biti svjedok u tom postupku. Ponavljam da se radi o društvu u kojem svaki tjedan izgori autobus, ljudi se boje voziti u tim autobusima koji su stari 30, 40 i 50 godina, mole se u crkvama hoće li im se dijete vratiti živo. Kroz sudski postupak došao bih u priliku dokazati da ugovor o restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji ‘Autoprijevoza Sinj’ iz veljače 2005. godine, kada je Jujnović preko ‘Prometa Makarska’ preuzeo sinjsku tvrtku, nikada nije proveden.
Nebriga o provedbi odredbi toga ugovora dovela je praktično do gašenja ‘Autoprijevoza Sinj’ čijih autobusa više nema na cesti, tvrtka je ostala bez imovine, izostale su nabavke novih autobusa, a iako ugovor nije proveden, ni jedna Vlada, odnosno Ministarstvo financija, od 2005. godine do danas nije aktiviralo bjanko zadužnice ‘Prometa Makarska’ na iznos od 17 milijuna kuna koje su bile jamstvo da će makarska tvrtka kao strateški partner ispuniti preuzete obveze.
Zbog svega navedenog molim sve zastupnike u Hrvatskom saboru da glasaju protiv prijedloga Povjerenstva, omoguće skidanje zastupničkog imuniteta i odobre pokretanje kaznenog postupka protiv mene’, napisao je Bulj.

 

MIRO BULJ – DOPIS ZASTUPNICIMA U HRVATSKOM SABORU

 

ferata@ferata.hr
0997370409