TOMMY mel

Dalmacija spaja kulturu i turizam: U centru Sinja slikari slikaju s posjetiteljima i građanima

Autor/ica
Objavljeno: 15 svibnja, 2024
Umjetnost na otvorenom TZSD

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Sinja i Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika pokrenula je projekt umjetnosti na otvorenom ‘The Art in the Heart of Adriatic’ pri čemu će 6  umjetnika plenerista slikati na svojim štafelajima na prostoru Trga kralja Tomislava u Sinju.

Projekt će se u Sinju održati u subotu, 18. svibnja 2024. godine od 10 do 15 sati.

Inače, plenerizam je pojam koji označava slikanje izravno u prirodi, a koje se odlikuje svjetlošću, svježinom i živošću boja. Slikanje na otvorenom traži vještog umjetnika koji brzo prenosi motiv na svoje djelo jer se svjetlost neprekidno mijenja.  Većina umjetnika danas se u svom ateljeu koristi suvremenim tehnologijama, najčešće fotografijom, kako bi sebi predočili motiv. Atelje pruža komoditet, a vani su umjetnici izloženi pogledima, komentarima, fotografiranju i vremenskim oscilacijama. Zbog toga se sve rjeđe može vidjeti profesionalne umjetnike kako slikaju na otvorenom, pa je taj  prizor postao raritet, čak i u slikarskim prijestolnicama Parizu i Beču.

‘Na ovaj projekt smo se odlučili kako bi afirmirali umjetnost i kulturu među stanovnicima Sinja, ali i turistima koji sa slikarima mogu razgovarati, pitati što god ih zanima ili se pak okušati u vlastitoj slikarskoj tehnici, a s dugoročnim ciljem povećanja udjela u kulturnom turizmu. Veselimo se vašem dolasku’, poručuju organizatori.

ferata@ferata.hr
0997370409