HEP Hrvatska

‘Dica iz Dicma 1975/1976’ – zajedno nakon 32 godine

Autor/ica
Objavljeno: 2 kolovoza, 2022
dicmo

Često u mnogim razgovorima, kada čovjek zakorači u podosta godina života, zna se kazati kako je najbolje doba bilo ono đačko. Sjećanje na to vrijeme svakako spada u poseban dio i na posebne stranice životne knjige. Kako ne bi požutjele stanice knjige njihova života i kako bi dobila načitanost, Dicmanjani su se prisjetili svega i to u četvrtak, 27. srpnja.

Spada li ta dicmanjska fešta u sjećanje na đačko doba ili nešto drugo?! Svakako, ta fešta je za njih i više od toga. Zanimljivo je kako su dali ime svojoj generaciji ‘Dica iz Dicma 1975/1976’ jer je to godište njihova rođenja. Njihov školski put vodio ih je zajedno kroz osnovnu školu, ponajprije od prvog do četvrtog u Krušvaru, Ercegovcima, Bisku i Sušcima, a potom zajedno od petog do osmog razreda u Dicmu. Kako to i priliči, sjetili su se svoje pokojne kolegice Katice Blajić pomolili se i zapali svijeću na njenom posljednjem počivalištu na groblju u Krušvaru.

dicmo

I kada je tukla sedma večernja ura okupili su se ispred OŠ Ante Starčević u Dicmu. Tamo su ih, s velikim zadovoljstvom i ushićenjem što ih ponovno vide zajedno, dočekali ravnateljica Dajana Maretić, njihova nastavnica Mara Dadić i nastavnik njihove generacije Stanko Dolić, koji su prozvali A, a potom i B razred. Zanimljiva je bila ova svojevrsna đačka ispovijed. Sjeli u klupe gdje su davno 1990. sjedili i nastavnicima zborili o sebi. Ispričali su svoje živote, gdje su, što rade, o obitelji i svemu pomalo, a posebno gdje ih je vodio nastavak učeničkog puta, mnoge do studentskih luka.

dicmo

Davno je bilo kada su hodali i galamili hodnicima škole, sada su imali prigodu razgledati nove sadržaje i prostore. Sve to trebalo je ovjekovječiti zajedničkom fotografijom ispred škole. Niti jedan, pa tako ni ova dalmatinska okupljanja ne prolaze bez prigodnog druženja uz jelo piće, ovoga puta bilo je to u dicmanjskom ‘Kamenu’.

Nisu trebali birati tko će se pomoliti za ovu prigodu, iz razloga što je dio ove generacije časna sestra Sandra Rebeka Batarelo. U ovoj generaciji bilo je 60 učenika, a većina ih je došla na zajedničko druženje. Neki su potegli čak iz Rotterdama, Stuttgarta, Zuricha, Frankfurta, Zagreba i drugih mjesta izvan Dalmacije. Neki, zbog određenih poslovnih i obiteljskih obveza nisu mogli doći. Iznjedrila je ova generacija uistinu zanimljiva zvanja, od pravnika, barmena, časne sestre, ekonomista, značajnih nogometaša, ali i u određeno vrijeme i političara te drugih zanimanja svih vela. Vjerujemo kako je uz prisjećanje na zajedničke školske dane pao dogovor za sljedeće okupljanje. U privitku donosimo popis onih koji su sudjelovali na ovoj fešti kao i fotogaleriju sa slavlja.

Popis prisutnih učenika

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh