fruhwald

Dinko Bošnjak: Nema zastoja u razvoju Hrvaca

Autor/ica
Objavljeno: 13 rujna, 2021

 

Česte su priče o općinama u Hrvatskoj u kojima od njihovog osnutka na vlasti je jedna stranka, da li samostalno ili u koaliciji, ili su iste osobe općinski načelnici. Ova priča svoje uporište ima i u Cetinskom kraju, točnije u Hrvacama.

Na čelu općine već gotovo trideset godina je HDZ-ovac Dinko Bošnjak. Od svibnja mjeseca zakoračio je u svoj 8. načelnički mandat dobivši povjerenje sumještana u prvom krugu (78,21 posto glasova), a lista HDZ-a koju je predvodio dobila je 69,12 posto glasova. Bošnjak je jedno vrijeme bio i saborski zastupnik, ove godine izabran je u skupštinu SDŽ, te je izabran za potpredsjednika ŽO HDZ-a. Svojevrsnu analizu rada od 100 dana otkako je ponovno na čelu Općine Hrvace, Bošnjak je iznio gostujući u programu Hit radija:

‘Iskoristio bih prigodu još jednom se zahvaliti žiteljima općine Hrvace koji su bi dali veliku podršku za osmi načelnički mandat, ali i listi HDZ-a za uvjeljivo osvojenu većinu u Općinskom vijeću. Vjerujem kako su rezultati dosadašnjeg rada vidljivi na svakom koraku, a to je stanovništvo naše općine prepoznalo i ukazalo nam novo povjerenje za vođenje općine. Hvala im na tome i nema stajanja kada je sveukupni razvoj općine Hrvace u pitanju’.

Govoreći o određenim kapitalnim projektima koji su bili u fokusu rada u proteklom mandatu, Bošnjak se posebno osvrnuo na infrastrukturne i komunalne projekte:

‘Zahvaljujući  Hrvatskim cestama Hrvace su  dobile prvi pothodnik u Cetinskom kraju. Sve se nalazi  u samom središtu mjesta i to je vrlo važan  infrastrukturni  projekt koji za cilj ima omogućavanje veće prometne sigurnosti, kako za pješake tako i za vozače. Na ovom mjestu je iznimno velik promet državnom cestom D1. Tu je škola, zgrada Općine, vrtić, poslovno-trgovački centar, pošta, zdravstvene ordinacije, dvorana, ugostiteljski objekti, a nedaleko se nalazi crkva. Još predstoji formalizacija odrađenih aktivnosti i pothodnik će biti vrlo brzo pušten u funkciju’.

Bošnjak je dodao kako je za pothodnik, uređenje nogostupa od 1 km i za druge aktivnosti na prometnicama investitor Hrvatske ceste izdvojio oko 6 milijuna kuna.

Govoreći o prostoru za najmlađe žitelje Hrvaca, Bošnjak je kazao kako je to pitanje u ovom dijelu cetinskog kraja riješeno:

‘Sva djeca s područja naše općine upisana su u vrtić i jaslice. Što se tiče jaslica popunili smo predviđeni broj od 15 mjesta. Moram istaknuti kako smo mi zahvaljujući sredstvima iz EU fondova dobili potpuno uređeni novi vrtić, a i Dom kulture u središtu mjesta. Ukupno za ova dva iznimno važna sadržaja dobili smo nešto više od 8 milijuna kuna i EU fondova, a Općina Hrvace za određene aktivnosti iz svog proračuna izdvojila je oko 1,5 milijuna kuna’.

U emisiji je bilo govora i o aglomeraciji točnije o realizaciji kanalizacijskog sustava na području općine Hrvace.

‘Za rješavanje pitanja kanalizacije u Hrvacama i na Ruminu osigurano je oko 30 milijuna kuna od strane Hrvatskih voda. Tu je još  prečistač čija je vrijednost 9 milijuna kuna. Njihova sredstva čine 80 posto, ostali dio otpada na Općinu Hrvace i SDŽ. Slijede aktivnosti priprema za objavu natječaja za izvođače radova i vjerujem kako će se sva formalno-pravna pitanja riješiti tako da radovi započnu ili krajem ove ili početkom iduće godine. Postoje i realni izgledi da se i ova sredstva koja mi moramo podmiriti dobiju iz EU fondova. Drugim projektima ova pitanja će se rješavati i u drugim općinskim naseljima’.

Na pitanje da komentira nedavno očitovanje skupine žena s područja Općine Hrvace u kojem negoduju zbog toga što nisu primljene na rad u programu ‘Zaželi-faza 2’, a kako su istaknule imale su sve uvjete, Bošnjak je kazao:

‘Nakon prve faze krenuli smo u realizaciju programa Zaželi-faza 2. Za posao se javilo 86 žena, a primljeno je njih 50, plus tri voditeljice u projektu. Pri odabiru gledali su se mnogi aspekti, uključujući i onu socijalnu stranu. Vjerujem ako je bilo kakve problematike da ćemo to riješiti prijemom kroz javne radove ili idućim projektom koji će obuhvatit ovakav rad. Naš cilj je svim tim ženama na različite načine i programe  pomoći u ostvarivanju određene financijske zarade’.

Ovo je tjedan u kojem se u Hrvacama obilježava Dan općine i blagdan Gospe Žalosne, zaštitnice župe i mjesta.

‘Sutra 14. rujna položit ćemo vijence na mjestima pogibije naših redarstvenika i služit će se Sveta misa zadušnica u crkvi Svih svetih. U petak je svečana sjednica Općinskog vijeća, otvaranje biste dr. Franje Tuđmana te koncert klapa. U subotu je predstavljanje knjige fra Marinka Vukmana ‘Tragovi vjere i ljubavi’ i Kulturno umjetnički program. U nedjelju 19. rujna središnje misno slavlje koje će predvoditi fra Marinko Vukman. Tom prigodom upriličiti će se blagoslov bista sv. Ivana Pavla II i kardinala Franje Kuharića. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijelit će se i općinska priznanja. Nagrada za životno djelo ide u ruke fra Marinka Vukmana, osobne nagrade dodijelit će se župniku fra Nevenu Pavlinušiću, humanistu Branku Perkoviću, a zahvalnica općine Anti Jerkanu’.

Tijekom emisije Bošnjak je govorio i o turističkim potencijalima u Hrvacama, sportu, jezeru Peruća, o kulturnom, humanitarnom životu na području koje obuhvaća Općina Hrvace.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh