trilj
vrlika
baner donlic

Fra Jozo Župić: ´Kuletinov antifašizam´

Autor/ica
Objavljeno: 23 lipnja, 2022
fra jozo

Prije smo kupovali novine. U ljetnim mjesecima sjedili u hladovini i listali od stranice do stranice. Sjećam se mojih susjeda koji su najprije gledali stranicu umrlih. Zašto je to tako, oni sami znaju odgovor. Na red su dolazile političke vijesti, događaji po cijeloj Hrvatskoj, a posebice po Dalmaciji, jer smo svi bili iz Dalmacije. Svakome je bilo drago ako je nešto napisano iz njegovoga kraja. Kad je sport bio u pitanju, onda se posebice pratilo ‘Junaka’.

Nije svaka kuća imala novine, pa se društvo okupilo ispod akacije, a čitale su na glas i žene, jer nije privilegij dobro čitanja samo za muške.

Danas se novine manje kupuju jer ih je zamijenio Internet. Razni portali, razne novine, razne vijesti i reklame brzo stižu u svaki dom, i to ne samo po Hrvatskoj nego i po inozemstvu. Treba zahvaliti svima onima koji su nam omogućili da brzo budemo umreženi u ljudska i svjetska događanja.

Pogledao sam najnovije vijesti od 22. lipnja 2022., a od svega pročitanoga izdvojio događaj iz Splita, pod nazivom ‘Dan antifašističke borbe’.

Čitam u tekstu da je od Teatra do Rive bilo veselo! Slavio se Dan antifašističke borbe, a slavlje je upriličila limena glazba ‘Žrnovnica’ i Hrvatsko glazbeno društvo ‘Stjepan Radić’ koji su prodefilirali glavnim gradskim štacijama zajedno sa skupinom naših sugrađana koja im se pridružila.

U tekstu čitamo da je malo tko na taktove ostao ravnodušan. Ljudi su snimali i svojim mobitelima. Na jednoj slici vidi se kako glazbar pred sobom ima note Josipa Kuletina ‘Kroz splitske kale’.

Kopirao sam sliku i pridružujem je ovom tekstu. Zašto? Pitam se: ako Kuletin nije bio antifašist, zašto onda njegova koračnica na Danu antifašističke borbe?

Već smo više puta pisali na Ferati da je Josip Kuletin bio kapelnik u tri vojske: Kraljevini Jugoslaviji, NDH i JA.

U svom diplomskom radu o vojnoj glazbi 19. i 20 . stoljeća, Dino Musić piše da ono što daje nadmoć jedne vojske nad drugom je taktika, logistika i moral. Upravo taj moral je oduvijek bio stup vojne nadmoći zbog žudnje za pobjedom nad protivničkom vojskom, a najbolji način za podizanjem vojnog morala, osim karizme zapovjednika, je glazba. Glazba je ta koja ljude motivira da nešto učine, a kako motivira pojedinca tako može motivirati i cijelu vojsku. E. Lee je rekao: ‘Ne vjerujem da možemo imati vojsku bez glazbe’.

Spomenuti Dino Musić također piše da su Puhački sastavi vojnih formacija imali često vrlo značajnu funkciju u podizanju borbenog morala u ratničkim pohodima, dok su u mirnodpskim razdobljima odigrali važnu ulogu u promicanju glazbenih ostvarenja u svojim sredinama.

Očito je, da su Kuletina koristili u danima antifašističke borbe preko njegovih koračnica, ali ne smijemo zaboraviti da su antifašisti zabranjivali spominjanje njegova imena.

netko će reći, da meni svašta pada na pamet. Ako netko ima bolji prijedlog, rado ću ga poslušati.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh