trilj
vrlika
baner donlic

Fra Jozo Župić: Na dan ukopa fra Leona Delaša

Autor/ica
Objavljeno: 30 ožujka, 2022
SVEĆENIK

Jutros je u Zagrebu pokopan fra Leon Delaš, svećenik i franjevac provincije Presvetoga Otkupitelja – Split. Umro je u 86. godini života, 69. redovništva i 59. svećeništva. Okrijepljen svetim otajstvima preminuo je u bolnici u Zagrebu u subotu 26. ožujka 2022.
Fra Leon Delaš rođen je 5. listopada 1936. god. u Zelovu od oca Ante i majke Kate r. Smoljo.
Sjećam se njegove Mlade mise koju je slavio 21. travnja 1963. godine u Sinju. Tom prigodom fra Gabro Nikolić, prefekt Sjemeništa u Sinju zamolio me da naučim jednu recitaciju od deset kitica i njome pozdravim mladomisnika fra Leona. Ja sam tada bio u prvom razredu Sjemeništa u Sinju.
Fra Gabro je bio pravi pedagog i uvijek je rado pozivao svećenike da progovore neku riječ sjemeništarcima iz svoga pastoralnog iskustva. Pozvao je tako i mladomisnika fra Leona i on je došao u sjemeništarsku kapelu. Pred svim sjemeništarcima izrecitirao sam napamet naučenu pjesmu našemu mladomisniku. Fra Leon se je uvijek rado prisjetio toga događaja. Žao mi je što je ta pjesma u mom pamćenju nestala.
Jutros sam zajedno sa časnim sestrama Nikolinom, Viktorijom i Marijom slavio svetu misu u kućnoj kapeli u Münchenu, za dušu pokojnog fra Leona Delaša. Kao što je Isus iz božanske ljubavi poslan u svijet i toj se ljubavi izručio na križu, vjerujem da je i fra Leon poslan u ovaj svijet iz božanske ljubavi i toj se ljubavi na kraju izručio na svome bolesničkom, bolničkom krevetu.
Neka uđe u Božju slavu i slavi svoga Boga kroz svu vječnost.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh