mel

Fra Jozo Župić: Potražujemo

Autor/ica
Objavljeno: 27 rujna, 2022


Ljeto je iza nas, a jesenski dani su pred nama. Sve češće nas prate kiše. Možda bi bilo bolje da su padale u vrućim ljetnim danima, pa bi bilo i manje požara. Netko će reći da bi bilo i manje turista. Zarada je važna. A važne su i šume, masline, kuće, automobili. Jer, vatra guta sve pred sobom. Bilo kako bilo, jedni će trljati ruke, drugi suze liti, treći očajavati. Propovjednik bi rekao: ništa nova pod suncem!

Ljudi su živjeli i umirali. Pjevali su, svirali su, veselili se i tugovali. Najgore je ne činiti ništa. Ne zanimati se za bilo što. Čovjek nije kamen. Ali, i taj kamen dobije dušu umjetnika, kipara, pa se divimo tolikim umjetničkim djelima Ivana Meštrovića i mnogih svjetskih umjetnika čija djela krase mnoge muzeje ili su ukras gradova kojima su ta djela ostavljena u baštinu.

Tako je i na glazbenom području. Glazba je podizala duh kroz povijest čovječanstva. Bilo u ratu ili u miru. I to treba cijeniti. To treba čuvati i zahvaljivati Bogu za darove kojima je obdario tolike glazbenike, a oni svojim talentom obdariše generacije i generacije koje njima u čast i onima kojima je to namijenjeno svojim talentom šire dalje.

Ništa nova pod suncem, ali novost su uvijek nove generacije koje se nadahnjuju na djelima svojih prethodnika.
Jedan od onih koji su dali svoj glazbeni obol generacijama bio je Josip Kuletin.
Njegov opus je velik, ali ne i cjelovit, jer smo još u potrazi za njegovim djelima. Zašto su nam važna ta njegova glazbena djela? Pa baš zato da bismo njima obogatili generacije koje dolaze. Na koji način? Želimo tiskati CD s njegovim skladbama.

Što potražujemo? Na temelju istraživanja nedostaju nam Kuletinove skladbe:
Dalmatinska rapsodija, Cura fina – koračnica, melodrama Ante, Regiment po cesti gre-koračnica, Serenada, pjesma Jadranu-tango, Iz lijepih krajeva-hariš, Hvala ti Marijo, U Kolo sa zborom, Fanfare – koračnica, Bosanska koračnica, Koncertno kolo, Nek´počiva u miru, Požar, Splet dalmatinskih pjesama, Hrvatski biseri 1, 2, i 3.

Dakle, nije to mali broj, jer već imamo:
Kanarinac je krivac, opereta u tri čina, Sjene prošlosti, opereta u tri čina, Dalmatinski biseri, Veseli mornari, Ustaška uzdanica, Sinjski alkari, Kroz splitske kale, Drniški pozdrav, Uspomena na Knin, Naš lijepi Karlovac, Hrvatski sam legionar i H-mol simfonija ekspozicija (Franz Schubert, arr. Josip Kuletin).

Bio bih silno zahvalan svima onima koji budu čitali ovaj tekst, da ukoliko nešto znaju o skladbama koje potražujemo obavijeste me preko portala FERATA.

ferata@ferata.hr
0997370409