Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Fra Jozo Župić: Župići glazbari

Autor/ica
Objavljeno: 10 studenoga, 2023
zupici

Fra Jozo Župić: Strpimo se još malo!

Ovih dana svako malo vremena netko me nazove ili mi pošalje elektronsku poruku s pitanjem: Je li gotov CD Josipa Kuletina? Želio bih ga imati u svojim rukama. Mogu li konačno čestitati?  Drago mi je to čuti i radovat ću se sa svima onima koji mi pišu i pitaju kao i s onima koji će željeti imati u svojim rukama CD Kuletinovih koračnica, od trenutka kad se pojavi u javnosti.

Što mogu u ovom trenutku reći? Čovjek koji je zadužen da nas konačno obraduje s CD-om Josipa Kuletina stvarno je predan poslu koji radi i uređuje snimke do najmanjih detalja, trudi se da je zvuk kristalno jasan i sa što manje “nečistoća” i šumova.

Uglavnom, vjerujem da će CD zaista biti na ponos svima onima koji su sudjelovali u projektu, kao i onima koji ga budu slušali. Jer, kad se sve zbroji i oduzme, nikako nije mala stvar otrgnuti zaboravu jednog domaćeg skladatelja, “oživiti” njegova djela i na jedan način i njega samoga kroz izvedbu njegovih djela.

S druge strane,  to je prvi službeno snimljeni i izdani nosač zvuka u preko 160 godina staroj povijesti Gradske glazbe Sinj, što  je samo po sebi od velikog značaja kako za orkestar i njegovu promociju, tako i za skladatelja čije će kompozicije slušati mnogi, ali naposljetku i za sam grad Sinj koji će na ovaj način dobiti još jednu vrstu promocije, ali i ponude, priče za turiste, glazbenike koji vole i prate glazbu i svijet glazbe.

U svakom slučaju ovaj CD zaokružuje cijelu priču o životu i radu Josipa Kuletina i daje mu dodatnu dimenziju, da ljudi putem svoga osjetila,  u ovom slučaju sluha, čuju i osjete onu emociju u glazbi koju je on zapisao u obliku nota prije puno godina.

I zaista ova priča i cjelokupan projekt zaslužuje veliko poštovanje. Ne radi se tu o materijalu, knjigama i CD-u koji se tiču samo Sinja, jer i knjiga životopisa, i knjiga simpozija i zbornik nota, ali i CD postaju dio kako hrvatskog, tako i svjetskog kulturnog blaga, što jasno ukazuje koliki značaj i važnost ima cijeli projekt.

Taj CD posvećujemo svim glazbarima koji su kroz 160 godina svojim sviranjem  proslavili ne samo Sinj, nego i Cetinsku krajinu i dali su svoj obol hrvatskoj kulturnoj, glazbenoj baštini. Veliki dio njih tijekom Drugoga svjetskog rata i poslije do današnjih dana svirali su također i djela Josipa Kuletina, posebice njegove koračnice. Među mnogim glazbarima bio je i veliki broj onih koji su nosili prezime Župić, bilo da su Župići iz Gorućice ili s Radošića ispod Visoke.

Ovih sam dana listao knjigu moga nekadašnjeg profesora, sada pokojnoga Velimira Borkovića, koji nam je ostavio uspomenu na Gradsku glazbu Sinj 1862.-2012.

U toj knjizi nalazim i prezime Župić, pa s ponosom ističem njihova imena koji su zajedno s ostalim glazbarima ostavili dubok trag u našoj glazbi, proslavljenoj i izvan hrvatskih granica.

Među dirigentima Gradske glazbe Sinj nalazimo dva dirigenta iz Župića:

Ivan Župić-Ivelja, 1948.-1952; 1953.- 1963.
Josip Župić-Mazo, 1981. – 2002.

Među predsjednicima  Gradske glazbe Sinj od 1945. godine spominje se Ivan Župić-Pujo.

Sinjski glazbari, koji su svirali prije II. svjetskog rata bili su: Ivelja Župić, Luka Župić i Petar Župić.

Nakon II. svjetskog rata  u Gradskoj glazbi Sinj sviraju:

Župić Ante, Župić Anamarija, Župić Barbara, Župić Branimir, Župić Damir, Župić Dražan, Župić Dujo, Župić Ivan-Pujo, Župić Ivan-Šele, Župić Ivan -Talje, Župić Ivan – Žuna, Župić IvanaŽupić Ivelja, Župić Ivica, Župić Jerko (djed), Župić Jerko (unuk), Župić Jelena, Župić Josip – Mazo (dirigent), Župić Luka, Župić Marija, Župić Marko, Župić Marko, Župić Mirko, Župić Mirna, Župić Neda, Župić Peko, Župić Petar, Župić Stanko, Župić Stipe, Župić Tihomir, Župić Vibor, Župić Tomislav, Župić Trpimir.

Danas  su još u Gradskoj glazbi Sinj:

Župić Đulija – klarinet, Župić Ivan – trombon, Župić Ivana – klarinet, Župić Jerko – klarinet, Župić Mia – flauta i Župić Tihomir – trombon.

ferata@ferata.hr
0997370409