trilj
vrlika
baner donlic

Fra Marinko Vukman izabran za novog gvardijana Svetišta Gospe Sinjske

Autor/ica
Objavljeno: 22 lipnja, 2022
fra marinko vukman

Kako prenosi Facebook stranica Gospa Sinjska, nedavnom odlukom Provincijskog definitorija na Kapitulskom kongresu održanom u samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu, fra Marinko Vukman je izabran za gvardijana u Franjevačkom samostanu Gospe Sinjske u Sinju.

Poznati hrvatski misionar iz Njemačke na mjestu gvardijana nasljeđuje dosadašnjeg gvardijana fra Antu Čovu koji će tu službu fra Marinku predati 22. srpnja 2022. godine u Sinju, doznaje portal Fenix magazin.

Fra Marinko Vukman dolazi na mjesto gvardijana Samostana i Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske nakon 41 godine služenja po misijama u Njemačkoj, točnije u Stuttgartu, Sindelfingenu, Kelkheimu i Münchenu. Tamo je fra Marinko Vukman ostavio neizbrisive „Tragovi vjere i ljubavi“ kako su u istoimenoj knjizi o „40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“ zapisali autori te nedavno tiskane velebne monografije fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap.

Bivši dugogodišnji voditelj hrvatskih misija i novi gvardijan fra Marinko Vukman rođen je 1954. godine u Hrvacama kod Sinja. Prije dolaska u Njemačku, a nakon ređenja za svećenika, proveo je dvije godine u Domovini, točnije u Runovićima i Zmijavcima, a potom 1981. godine je poslan na pastoralni rad među hrvatske iseljenike u Stuttgart.

‘Od samog početka djelovanja u Njemačkoj, fra Marinko se nametnuo kao odličan organizator i predvodnik mladih. Rad u misiji u Stuttgartu je tada živnuo, a sve više mladih je dolazilo u crkvu što je voditelju misije davalo nove ideje. Prvi je hrvatski katolički svećenik u iseljeništvu koji je počeo organizirati nogometne turnire na koje su vrlo brzo počeli dolaziti aktivni hrvatski amaterski klubovi iz Stuttgarta i okolice. Bili su to pravi prijateljski i sportski susreti naših klubova i njihovih pristaša gdje sama igra nije bila u prvom planu’, napisao je fra Jozo Župić u Fenix-magazinu o fra Marinku Vukmanu koji je bio bio aktivan i kod osnivanja reprezentacije hrvatskih katoličkih svećenika, koju je početkom devedesetih godina osnovao velečasni Luka Lucić iz Rottweila, a trener je bio proslavljeni raniji igrač zagrebačkog Dinama, Karlsruhea i hrvatske reprezentacije te kasniji trener u klubovima Karlsruhe i Mannheima Srećko Bogdan.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh