bulj
hdz banner
sdp
Banner Ivan Sipic
Nezavisna lista mladih dicmo

Fra Šimun Markulin: ‘Zauvijek okrunjena’ priča priču na svim jezicima svijeta

Autor/ica
Objavljeno: 12 travnja, 2021
fra simun markulin

U nakladi Franjevačkog samostana Gospe Sinjske tiskana je fotomonografija ‘Zauvijek okrunjena’, koja na 400 stranica bilježi slavlje dvaju sinjskih jubileja: tristotu obljetnicu slave obrane Sinja uz Gospin zagovor (1715. – 2015.) i tristotu obljetnicu krunjenja Slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716. – 2016.). Tom prigodom u programu Hit radija gostovao je glavni urednik ovog iznimnog dijela  mr. sc. fra Šimun Markulin, asistent na Katedri Moralnoga bogoslovlja na KBF Sveučilišta u Splitu.

O samim počecima i pripremama za realizaciju ovog projekta fra Šimun Markulin je naglasio:

‘Podsjetio bih kako je ostvarenje projekta započelo 10. prosinca 2018., tijekom susreta na kojem smo sudjelovali tadašnji sinjski gvardijan fra Petar Klapež, župnik fra Perica Maslać, tadašnji samostanski ekonom fra Filip Budić i ja. Na tom sastanku istaknuta je potreba da se u novoj knjizi – osim dvaju jubilarnih slavlja – predstave i plodovi sedmogodišnje priprave (2008. – 2014.)’, kazao je fra Šimun Markulin.

Dodaje kako je bitan naglasak bio stavljen i na suradnju triju institucija – Franjevačkog samostana Gospe Sinjske, Grada Sinja i Viteškog alkarskog društva, čiji je zajednički rad omogućio ostvarenje mnogobrojnih projekata, a koji su izravno bili povezani s proslavom Gospinih jubileja.

Fra Šimun Markulin istaknuo je kako je za realizaciju projekta trebalo iznimno dosta truda, rada, istraživanja arhivske građe i prikupljanje potrebnih materijala.

‘Nakon provedenih pripremnih radnji i postavljenog hodograma slijedilo je istraživanje arhivske građe i prikupljanje potrebnih materijala, kao i sama sistematizacija prikupljene građe. Samostanska i župna arhiva nije sadržavala dovoljno fotografskog materijala, samim time mnoge pohranjene fotografije nisu zadovoljavale suvremene grafičke kriterije. Zamolili smo za pomoć profesionalne fotografe, koji su se rado odazvali. Gotovo su svi dostavljene fotografije darovali, na čemu smo im veoma zahvalni’, naglasio je fra Šimun Markulin.

Uz prigodan tekst, fotografije koje govore o Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, samostanu, Sinju, cetinskom kraju i Alki su nešto posebno, kazao je fra Šimun Markulin, dodajući:

‘Sve ove fotografije govore tisuću riječi, pričaju priču na svim jezicima svijeta i svakom čitatelju čine prepoznatljivim sinjsko Svetište. Osim pojedinaca, zahvaljujemo i institucijama  čiji su predstavnici rado podijelili arhivsku građu, fotografsko blago.’

Fra Šimun Markulin je pojasnio sami sadržaj fotomonografije:

‘Fotomonografija ‘Zauvijek okrunjena’ ima 6 poglavlja i kronološki obrađuje slavlja i događaje od 3. kolovoza 2008. do kraja 2016. godine. U tom vremenskom luku treba istaknuti 3 slavlja. Podsjetio bih na prvo slavlje, odnosno otvaranje sedmogodišnje priprave koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Drugo slavlje bilo je 2015. u prigodi slavlja tristote obljetnice slavne obrane Sinja uz Gospin zagovor, a misno slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić kao osobni izaslanik pape Franje. Treće slavlje bilo je 2016. u prigodi tristote obljetnice krunjenja Slike, misnim slavljem predsjedao je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Važnost tih slavlja ponajbolje opisuje odluka Hrvatskog sabora od 20. siječnja 2009., u kojoj se ističe da je jubilarna proslava slavne obrane od ‘nacionalnog značenja. Poslije toga to pokroviteljstvo preuzela je tadašnja predsjedenica RH Kolinda Grabar Kitarović‘, kazao je fra Šimun Markulin koji je na kraju zahvalio mnogima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog projekta:

‘Više od 60 ljudi sudjelovalo je u ovom projektu. Teško je sada poimenično svakoga istaknuti. Međutim, svi su oni istaklnuti u samoj fotomonografiji. Koristim prigodu zahvaliti se mojim franjevcima, na čelu s nekadašnjim i sadašnjim gvardijanom fra Petrom Klapežom i fra Antom Čovom, župnikom fra Pericom Maslaćem. Zahvala TZ Grada Sinja, VAD-u, Muzeju Sinjske alke i Muzeju Cetinske krajine i naravno Gradu Sinju’, kazao je na kraju fra Šimun Markulin koji je istaknuo ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale predstavljanje fotomonografije bit će u prigodi ovogodišnjih dana Alke i Velike Gospe u Sinju.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh