banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Frano Ivković slavodobitnik 300. Sinjske Alke

Autor/ica
Objavljeno: 9 kolovoza, 2015

Frano Ivković 2

Jubilarno 300. nadmetanje za slavodobitnika Sinjske Alke pripalo je Frani Ivkoviću iz Brnaza koji s dva pogotka u sridu i jednim u dva prikupio osam punata, jedan više od konkurencije, čime si je osigurao alkarsku besmrtnost…

Dugoočekivana i spektakularno najavljivana 300. Sinjska Alka u potpunosti je opravdala očekivanja, kako samih sudionika ove svečanosti, tako i prisutnih preko 12 tisuća gledatelja, natiskanih na i oko tribina koji su praktički u jednom dahu odgledali ovo jubilarno natjecanje.

Alkari su u prvoj trci ukupno pogodili 22 punta; tri sride, četiri puta u dva, pet puta u jedan uz pet promašaja, dok su u drugoj bili kudikamo uspješniji s tri sride, sedam puta u dva, četiri puta u jedan uz dva promašaja, za ukupno 28 punata. No, najviše razloga za zadovoljstvo uoči treće trke imali su Frano Ivković i Josip Čačija s po pet punata, dok su četiri alkara skupila po četiri punta.

Prvo veće uzbuđenje u trećoj trci je priredio Kristijan Bikić pogotkom u sridu, preuzeo vodstvo sa sedam punata, a ubrzo je njegov primjer slijedio i Andrija Hrgović. No, nakon što je s biljega krenuo Frano Ivković i pogodio sridu dogodila se erupcija oduševljenja. Jedini koji ga je mogao ugroziti bio je Josip Čačija, ali njegovo koplje odsjelo je u dva pa je jubilarna 300. Alka otputovala u Brnaze.

Frano Ivković, kojem je ovo ujedno i prvi alkarski trofej, rođen je 1984. godine i neoženjen je. Živi u Brnazama, a dolazi iz obitelji koja tradicionalno uzgaja kvalitetne konje. Frano je zaposlen kao voditelj jahanja i potkivač konja u Alkarskoj ergeli. Kao alkar je u pratnji barjaka debitirao 2006. godine, a jaše na vlastitom konju Sokol.

Slavodobitnika jubilarne 300. Alke, Franu Ivkovića, Viteško alkarsko društvo nagradilo je slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna, a njemu u čast večeras će na Trgu Franje Tuđmana biti održan i koncert Đanija Stipaničeva i Nene Belana, nakon čega će uslijediti i veliki vatromet.

Predsjednica Republike Hrvatske i pokroviteljica 300. Alke, Kolinda Grabar-Kitarović, slavodobitnika je nagradila zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom, dok je njegovog momka, Marija Blajića (38) iz Turjaka Predsjednica nagradila srebrnim prstenom s hrvatskim grbom i jataganom, a Viteško alkarsko društvo sa zlatnom plaketom Alke.

Frano Ivković

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh