MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

Gabričević: Umirovljenička košarica za dvočlano kućanstvo iznosi 799,73 eura

Autor/ica
Objavljeno: 24 veljače, 2024
hsu

U programu Hit radija danas su gostovali Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a i Momčilo Balajić, predsjednik Gradske organizacije HUS-a Sinj, koji su govorili o aktivnostima stranke na razini države, ali i u Sinju.

Između ostaloga, Gabričević je suradnju HSU-a s Vladom RH ocijenio dobrom te je dodao kako su svi zahtjevi koje je HSU uputio prema Vladi racionalni.

‘Naše zahtjeve smo svrstali u tri stupa. Prvi je Održivost mirovinskog sustava. Između ostaloga, nismo zadovoljni koeficijentima rasta mirovina, jer smatramo da mirovine trebaju rasti 3 do 5 posto godišnje, a osim toga potrebno je provoditi i njihovo usklađivanje i to najmanje četiri puta godišnje. Tu je i godišnji dodatak umirovljenicima, kojeg neki zovu ‘trinaesta mirovina’. nebitno je kako će se on zvati, ali je bitno da ga i umirovljenici, kao i većina zaposlenika koji primaju taj dodatak, dobiju. Zalažemo se i za ukidanje poreza na mirovine. Drugi stup je Održiva starost, a treći Održivi život’, kazao je između ostaloga Gabričević koji je naveo najvažnije zahtjeve po stupovima.

Gabričević je govorio i o istraživanju o umirovljeničkoj potrošačkoj košarici koje je provela Hrvatska stranka umirovljenika.

‘Mi smo u našem istraživanju došli do podatka da mjesečna umirovljenička košarica za dvočlano kućanstvo iznosi 799,73 eura, a čak 43 posto otpada na hranu, 22 posto na higijenske potrepštine, 15 posto na troškove režija. To su osnovni troškovi kućanstva, bez ulaganja u obnovu stana ili kupnju kućanskih aparata, a prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 491,34 eura’, dodao je Gabričević.

Govoreći o sinjskom HSU-u, Gabričević je rekao kako je ova organizacija prije dvije godine bila pred gašenjem, no zahvaljujući aktualnom predsjedniku Momčilu Balajiću organizacija se uspješno pokrenula.

Balajić je kazao kako do sada GO HSU-a Sinj nije išla sa svojim zahtjevima za rješavanje problema umirovljenika prema gradskoj vlasti, ali da će se to uskoro promijeniti.

Tijekom razgovora Gabričević je otkrio kako HSU već pregovara o predizbornim koalicijama s više stranaka, no ukoliko ti razgovori ne budu uspješni, HSU je spreman na predstojeće izbore izići samostalno.

Cijeli razgovor s Veselkom Gabričevićem i Momčilom Balajićem poslušajte OVDJE.

ferata@ferata.hr
0997370409