mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

Gradonačelnik Bugarin: ‘Mijovilski dernek’ će poštivati visoke sigurnosne standarde

Autor/ica
Objavljeno: 13 rujna, 2023
trilj pazar

Gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin dopisom se obratio lokalnoj javnosti na dopis kojeg je na adresu grada Trilja i portala Ferata uputila Katarina Banić, u ime Udruženja ugostitelja grada Trilja.

Bugarin na početku svog dopisa, kojeg objavljujemo u cijelosti, tvrdi da Udruženje ugostitelja grada Trilja službeno ne postoji.

‘U sklopu Mihovilskih dana, grad Trilj postaje središte susreta, trgovine i zabave. Središnji dan i ove godine će biti 29. rujna, kada u Trilju slavimo Dan Grada i blagdan našega zaštitnika – svetog Mihovila arkanđela. Gradskim ulicama će se održati procesija, u crkvi sv. Mihovila misno slavlje, a na ulicama svečanost i druženje u čast našeg zaštitnika. Kao i svake godine gradska uprava radi na programu događanja cijelu godinu i priprema sve što je potrebno da se na dostojanstven način obilježe Mihovilski dani na zadovoljstvo svih naših građana i gostiju koji će tih dana pohoditi grad Trilj. Rezultat navedenog je veći broj posjetitelja i veća posjećenost ugostiteljskih objekata. Svim ugostiteljima s područja grada Trilja dajemo mogućnost da kroz radne sastanke i davanje prijedloga sudjeluju u sukreiranju programa.

Grad Trilj je poznati tranzitni centar kroz koji prolazi Državna cesta D220 (Čaporice – Trilj – Vedrine) i Državna cesta D60 (Košute – Trilj – Čaporice), uz koje se moraju poštivati strogo propisana sigurnosna pravila vezana za sigurnost prometa u kojem sudjeluju vozila i pješaci, na čemu inzistiraju Policijska uprava splitsko-dalmatinska i Hrvatske ceste. Radi se o prometnom pravcu koji vodi u smjeru graničnih prijelaza prema BiH i na kojemu se ne smije obustaviti promet za vrijeme trajanja Mihovilskih dana. Svake godine smo svjedoci velikom interesu i šušuru čije prepoznatljivo obilježje su gužve, koje se sukladno propisima ne smiju događati uz prometnice od strateške važnosti i na kojima se očekuje protočnost i visoka razina sigurnosti. Sukladno navedenom, kao i prethodnih godina na temelju sigurnosne procjene, sajmeni dio će se održati u svim ulicama grada, a u velikoj mjeri će biti lociran u ulici Poljičke Republike, uz OŠ Trilj i Gradski park, gdje će dva dana biti zaustavljen promet i stvoreni adekvatni uvjeti za zadovoljavanje svih kriterija vezanih za organizaciju manifestacije tipa „Mijovilskog derneka“. Navedeni plato se nalazi u neposrednoj blizini svih komunikacija i do svake točke, pa tako i do ugostiteljskih objekata se može doći doslovno za pet minuta, a time se uključuju obje strane Trilja kao jedna cjelina.

Svake godine smo svjedoci organizacije festivala u našem Gradu, Thrill Bluse Festival i Trilj Eko Festival svoj centar događanja imaju u Gradskom parku, ali ugostitelji tih dana bez obzira na lokaciju imaju veliku posjetu i promet. Ocjena da je „Mijovilski dernek“ slabije posjećen premještanjem većeg dijela sajma na drugu lokaciju je pretenciozan, osim perioda obilježenog virusom Covid-19, brojke su na razini standardnih. Svjedoci smo prošle dvije godine da je grad Trilj bio pun i da se stvorila kružna cirkulacija gostiju preko glavnog i visećeg mosta, preko drugih ulica gdje su svi kafići imali ispunjene terase do dugo u noć, restorani koji su udaljeni od centra su također bili puni. Zahtjev da se smanji broj vanjskih ugostitelja u pružanju usluga je zadovoljen i prošle godine. Pokazatelj uspješnosti su fotografije punog Trilja koje ćemo, siguran sam, imati i ove godine. Razumljivo je da su građani pomalo nostalgični prema vremenima koja su obilježila naše djetinjstvo, ali trebamo ići naprijed i nove generacije vezati za obilježavanje dana posvećenog našem zaštitniku – sv. Mihovilu, učeći ih da vrednuju svaku ulicu u gradu Trilju.

Tradicionalni ‘Mijovilski dernek’ je bio i ostati će najpoznatiji dernek na području Dalmacije, bez obzira u kojoj ulici će se održati robno-stočni sajam. Grad Trilj se razvija na svim razinama, a evidentan rast prati i tradicionalni sajam, o čemu svjedoči veliki broj najavljenih izlagača. Gradskoj upravi je cilj u godinama što slijede stvoriti dodatne uvjete kako bi se u vrijeme Mihovilskih dana naši građani i svi posjetitelji osjećali ugodno i sigurno. Radni sastanak s ugostiteljima je održan prošle godine te ih i ove godine pozivam u gradsku vijećnicu sutra u 18.30 sati, kako bi donijeli argumentirane zaključke i izbjegli bilo kakva medijska licitiranja i naklapanja koja najmanje idu u korist ugostitelja’, stoji u odgovoru Ivana Bugarina, gradonačelnika Trilja, na dopis triljskih ugostitelja.

ferata@ferata.hr
0997370409