TOMMY mel

Hrvace ponovno slave, Ivo Zorica pobjednik 304. Čoje

Autor/ica
Objavljeno: 3 kolovoza, 2019

Nakon što je Ante Zorica jučer obranio prošlogodišnji naslov na Bari, danas je isto pošlo za rukom i Ivi Zorici koji je 304. Čoju osvojio s osam punata…

Ovogodišnje natjecanje za Čoju na Alkarsko trkalište privuklo je preko sedam tisuća gledatelja, što je brojka kakva se odavna ne pamti. Imali su, doduše, u čemu i uživati. Izjednačena bitka riješena je na samom kraju, doslovno u posljednjem nastupu.

Baš kao i dan ranije u natjecanju za Čoju, druga trka bila je kudikamo bodovno bogatija od prve. Prva je zaključena s ukupno 21 punat, dok je u drugoj pogođeno čak 32, uz pet srida. Uoči treće trke četiri alkara na kontu su brojala pet punata (Mario Šušnjara, Petar Tomašević, Ante Zorica, Ivo Zorica), a još trojica su imala po četiri punta (Alen Filipović Grčić, Marko Vrca, Denis Gugić).

Uoči nastupa Ive Zorice, koji je bio i posljednji od svih alkara, trojica su imala po sedam punata na kontu (Mario Šušnjara, Ante Zorica i Petar Tomašević). Iako je dobar dio tribina priželjkivao pripetavanje, Ivo Zorica je hladnokrvno nanišanio sridu i ponovno feštu odveo u Hrvace.

Ivo Zorica rođen je 1983. godine, dolazi iz Hrvaca, a potomak je poznate alkarske obitelji. U pratnji barjaka debitirao je 2000. godine, da bi dvije godine poslije debitirao kao kopljanik. Ova osvojena Čoja ukupno mu je treća u karijeri, a u riznici ima još i tri Bare.

Pobjednika Čoje Viteško alkarsko društvo nagradilo je s 311 centimetara crvene čoje, srebrnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 20 tisuća kuna, dok je njegova alkarskog momka Miljenka Lovrića iz Hrvaca VAD nagradio sa srebrnom plaketom Alke.

Uoči nadmetanja za pobjednika Čoje, Alkarskim trkalištem prodefilirale su povijesne postrojbe, njih 28, s preko 300 sudionika. Redom: Počasno-zaštitna bojna HV-a, Kravat pukovnija Zagreb, Društvo Poljičana ‘Sv. Jure Priko, Omiš’ Poljički knez, Hrvatska bratovština – Bokeljska mornarica 809, Bjelovarski graničari – Husari, Zrinska garda Čakovec, Križevačka ženska straža, Ljelje – kraljice Gorjanci, San Sepolcro – streličari Ballestra, Vojno-povijesna postrojba Serežani – Županja, Hajdučka družina Mijata Tomića Tomislavgrad, Karlovačka garda, Varaždinska gradska garda, Samoborska narodna garda, Turopoljski bandijeri, Gradska straža Požega, 10. Satnija Ivanić Grad, Kumpanija Blato na Korčuli, Dubrovački trombunjeri, Gradska straža Bakar 1848, Kumpanija Smokvica/Korčula, Šibenska gradska straža, Vranski vitezovi Pakoštane, Sartiglia Oristano, Udruga Poljičana ‘Sv. Klement’ Sitno, Kliški uskoci, Počasno zaštitna bojna Hrvatske vojske, Alkaruše, Cukarini sinjski i cetinski.

ferata@ferata.hr
0997370409