dani sv mihovila
Magazin Dugopolje

Hrvace: Proslava Gospe Žalosne

Autor/ica
Objavljeno: 15 rujna, 2023
foto Ivan A naslovna

Tekst: Fra Perica Maslać/foto: Ivan Alebić

Župljani Župe Svih Svetih u Hrvacama proslavili su danas, 15. rujna 2023. svetkovinu Gospe Žalosne, svoje suzaštitnice. Središnjim misnim slavljem predsjedao je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske u Sinju, koji je rodom iz Hrvaca.

Slavlje je započelo procesijom sa slikom Gospe Žalosne koju su nosili alkari i alkarski momci, članovi KUD-a Peruća, nogometaši NK Hrvace i MNK Hrvace, grupe vjernika te djelatnici Općine Hrvace koja ove godine slavi 30 godina postojanja. Ove godine je izostala proslava Dana Općine zbog tragičnih događaja koje su ovih dana obilježili naše mjesto i općinu. Pred kraj procesije i prije ulaska u crkvu, sa Gospinom slikom blagoslovljena je Župa i vjernici. Procesijom je koordinirao fra Stipe Buljan, bogoslov, a pjevanje je vodio fra Toni Šimunović-Erpušina, župni vikar u Glavicama uz župni zbor. Ove godine procesija je išla malo dužom trasom, ispod groblja, kraj vrtića i općine, prema kapeli i kipu bl. Alojzija Stepinca do crkve gdje je slavljena sveta misa.

Euharistijskim slavljem je predsjedao fra Marinko Vukman, a u koncelebraciji su bili svećenici: fra Frano Doljanin, gvardijan u Omišu, fra Nikica Ajdučić, župnik u Otoku, fra Jurica Hrgović, župni vikar u Otoku i profesor, fra Toni Šimunovvić-Erpušina, fra Ante Čovo, župnik u Potravlju, don Josip Bečić, župnik u Biteliću i Zasioku te fra Perica Maslać, župnik Hrvaca.

‘Susret Gospe i Isusa na njegovom križnom putu, podno križa na kojem je Isus umirao, Isusove riječi s križa kojima je svoju majku povjerio Ivanu i napokon Isusovo skidanje s križa i polaganje u grob najtužniji su trenutci koje je proživljela Blažena Djevica Marija’, podsjetio je fra Marinko na početku homilije.

Fra marinko je naglasio da je čitav Marijin život obavijen trpljenjem i boli, no ujedno i utjehom, jer je čvrsto vjerovala da su, uz Isusovo, i njezino trpljenje i boli Božja volja, a ujedno i naša utjeha.

‘Tješi nas u našim trpljenjima tim svojim prinosom i primjerom kako se kroz boli dolazi do vječne radosti’, dodao je fra Marinko.

Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Vitalije Križan. Na kraju mise, okupljenima se obratio župnik fra Perica. Svima je čestitao svetkovinu Gospe Žalosne, kao i Dan Općine Hrvace te zahvalio svima koji su pridonijeli da proslava Gospe Žalosne protekne dostojanstveno i svečano.

Za proslavu svetkovine Gospe Žalosne župljani su se pripravljali duhovnom obnovom tijekom trodnevnice, od 12. do 14. rujna, koju je predvodio fra Božo Mandarić, župnik Lišana Ostrovičkih. Prvog dana nakon krunice, molitava Gospi Žalosnoj i mise vjernici su mogli čuti svjedočanstva mladića iz zajednice Gospe od Zdravlja, Cenacolo iz Ugljana, drugog dana nagovor fra Bože, a zadnji dan je bilo klanjanje pred Presvetim je animirao bend Talita kum.

Neka nas uvijek oko sebe u našim žalostima i radostima, nadanjima i tjeskobama, žalostima i radostima okuplja naša Gospa Žalosna.

ferata@ferata.hr
0997370409