HEP predanost x
vrlika lake festival

Hrvatski meštri suhozida na Gardunu

Autor/ica
Objavljeno: 5 listopada, 2019
suhozid

Teško je pobrojati koja se sve nacionalna prvenstva održavaju na području Lijepe naše, od sportskih, preko kulturnih, školskih do poljoprivrednih i drugih koji donose naslove prvaka Hrvatske. Međutim, jedno uistinu nesvakidašnje državno prvenstvo održava se danas na Gardunu.

Uz poznati arheološki lokalitet, na kojem je nekada bio rimski vojni logor VII. legije Tilirium, održava se Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida Gardun 2019′.

Za početak ove priče prisjetili smo se stiha iz poznate pjesme Mate Miše Kovača ‘Samo je moj ćaća zna’:

Cili je svoj život
on primišta stine
slaga na gomilu
trud, težačku muku

I po rodu loze
konta svoje vrime

Više nego drugi
ima zlatnu ruku…

Uistinu su naši stari u zemane klesali, primištali, slagali stine, gradili su kuće, omeđivali polja, pašnjake i vinograde. Kad se pomisli kako su ta težačka vremena iza nas pojave se vrijedni i marljivi baštinici ovog starog zanata, koji svojim djelovanjem podsjete na te zanimljivosti i tradiciju.

Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, 3. po redu organizirali su udruge ‘4 GradaDragodid’ i ‘GaiusLaberius – Gardun’, MO Gardun, a projekt podupiru Ministarstvo kulture, Kamenolom Dolac Donji, Grad Trilj i Splitsko-dalmatinska županija.

Pored brojnih ljubitelja kamena, mještana Garduna svečanosti su nazočili saborski zastupnik i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, župan Blaženko Boban, predsjednica Gradskog vijeća Trilja Ivana Živaljić, predsjednik MO Gardun Ivan Skejić i novi župnik župe Vojnić-Gardun Ante Gabrilo.

suhozid

U svom uvodnom obraćanju inicijator ove manifestacije Damir Banić i predsjednik Udruge ‘GaiusLaberius-Gardun’ Marko Kažimir istaknuli su važnost ovog događaja na povijesnom lokalitetu na Gardunu. Tom prigodom uručili su zahvalnice za pomoć projektu UNESCo-u, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Trilju.

Triljski gradonačelnik Ivan Šipić, obraćajući se okupljenima i čestitajući organizatorima na pokretanju inicijative gradnje suhozida između ostalog je naglasio:

‘Nama Dalmatincima, koji živimo u ovom podneblju, kamen je u duši i srcu. Taj kamen je dio nas. Gradnjom sugozida čuvamo našu baštinu i tradiciju. Grad Trilj će kao i ovo, tako i ostala okupljanja i aktivnosti zaljubljenika u kamen ovdje na Gardunu podupirati u materijalnom i drugom pogledu’.

Otvarajući Prvenstvo župan Blažnko Boban podsjetio je kako je krenuo veliki poticajno demografski projekt Splitsko dalmatinske županije ‘Tu je tvoj dom’, kojem je cilj stvoriti osnovne uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja radi demografske obnove, povećavanja broja stanovništva i ravnomjernog gospodarskog razvoja Splitsko dalmatinske županije. Podsjetio je i kako su već potpisana 33 ugovora s korisnicima projekta, među kojima je nekoliko njih s područja Trilja. Do kraja godine, istaknuo je Bobanm očekuje se potpisivanje i novih ugovora. Upravo taj projekt ima jaku poveznicu s ovom današnjim manifestacijom na Gardunu, smatra župan.

‘Kao simbol tog županijskog projekta, prvog takve vrste u Hrvatskoj, kao njegov znak, istaknuli smo upravo ovaj naš dalmatinski suhozid. Sada u Županiji intezivno radimo na projektu brendiranja suhozida, s ciljem promicanja naših vrijednosti suhozida kao autohtonog suvenira’, kazao je Boban.

Župan je pozivao sve turističke djelatnike, udruge, jedinice lokalne samuprave, da im se pridruže u tim promišljanjima radi još bolje prezentacije Splitsko-dalmatinske županije u svakom pogledu, a pogotovo u turističkom.

suhozid

Na ovom natjecanju, koje je blagoslovio don Ante Gabrilo, sudjeluje osam kipa iz cijele Hrvatske s jasnim pravilima natjecanja. Ekipa se sastoji od 4 člana, natjecanje traje 15 minuta, a na kraju se boduju rezultati, odnosno tko će u tom vremenu sazidati duži zid, visine jednog metra i širine 70 centimetara. Uz to gleda se gleda estetski i funkcionalni izgled.

suhozid

Nakon natjecanja ekipa održat će se natjecanje u bacanju kamena s ramena.

Podsjetimo, umijeće suhozidne gradnje upisano je 28. studenoga 2018. godine na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, kao odgovor na zajedničku međunarodnu nominaciju Cipra, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije, Španjolske i Švicarske pod nazivom ‘Art of dry stone walling, knowledge and techniques’.

suhozid

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh