extrametal

Hrvatski svećenici, đakoni i pastoralni suradnici iz Zapadne Europe pohodili sinjsko Svetište

Autor/ica
Objavljeno: 8 listopada, 2015
svetiste_sinj

Izvor: www.gospa-sinjska.hr

U srijedu 7. listopada, Svetište Gospe Sinjske u sklopu Godišnjeg pastoralnog skupa pohodili su hrvatski svećenici, đakoni i pastoralni suradnici iz Zapadne Europe pod vodstvom predsjednika Vijeća za inozemnu pastvu mons. Pere Sudara, pomoćnog biskupa vrhbosanskog i ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislava Markića.

Pri dolasku u Sinj sudionici skupa posjetili su novootvoreni muzej Alke. U 18.00 sati slavljena je sveta misa u crkvi Gospe Sinjske. Misno slavlje predvodio je biskup Pero Sudar uz koncelebraciju gvardijana fra Petra Klapeža, vlč. Tomislava Markića i još 26-ice svećenika koji vrše dušbrižničku službu među Hrvatima u Zapadnoj Europi. U propovijedi biskup Pero Sudar naglasio je ulogu Blažene Djevice Marije u povijesti spasenja.

‘Današnji spomendan Marije od Krunice govori nam kako je Marija bila prisutna u srcima vjernika u svim važnim trenutcima povijesti po molitvi Crkve. Kao kod Lepanta 1571. tako je i 1715. u bitci pod Sinjem pokazala svoju blizinu narodu u potrebi. Marija zauzima posebno mjesto u povijesti hrvatskog naroda, to se očituje u načinu življenja vjere i pobožnosti prema Majci Božjoj. Gdje je god hrvatski čovjek u svijet pošao sa sobom je ponio Gospu. Isto kao i fratri kada su s narodom iz Rame 1687. godine krenuli prema Sinju. Gdje je Hrvat u svijetu s njim je i Gospa. Ona je čuvarica selilaca, čuvarica identiteta hrvatskog čovjeka u Europi i svijetu,’ naglasio je O. biskup.

Gvardijan fra Petar Klapež zahvalio je svim sudionicima što su posjetili Svetište Gospe Sinjske, a umirovljeni profesor fra Gabrijel Jurišić sve prisutne upoznao je s povijesti Svetišta i crkve Gospe Sinjske.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh