svabo

HZJZ objavio preporuke za primjenu treće doze cjepiva protiv COVID-a

Autor/ica
Objavljeno: 13 listopada, 2021
cijepljenje covid

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za primjenu treće doze cjepiva protiv COVID-a u imunokompromitiranih osoba i docjepljivanje trećom dozom osoba koje su završile primarno cijepljenje, što je od jučer moguće u Hrvatskoj.

Davanje treće doze cjepiva preporučuje se određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba, kao dodatna doza onima za koje se pretpostavlja da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor na cjepivo. O vremenu kada je treća doza potrebna odlučuje liječnik specijalist koji osobu liječi.

Za razliku od dodatne doze, docjepna tzv. booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja, kako bi se produljilo trajanje zaštite od virusa. Stoga se docjepljivanje preporučuje korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, radnicima zaposlenima kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja te zdravstvenim radnicima koji se izravno skrbe o pacijentima, zdravstvenim radnicima te svim osobama u dobi od 65 i više godina.

Cijepljenje trećom dozom preporučuje se i svim osobama u dobi od 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama te svim osobama u dobi od 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik od težih oblika COVID-a, navodi HZJZ.

Uzimajući u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja te obiteljskog i radnog okruženja koji mogu biti važni u donošenju odluke o cijepljenju, sve osobe u dobi od 18 i više godina u kojih je proteklo najmanje 6 mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja mogu se docijepiti nakon konzultacije s liječnikom.

Osobama koje su preboljele COVID-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza, poručuju iz HZJZ-a.

Za docjepljivanje se preporučuje cjepivo Comirnaty (Pfizer) i to minimalno šest mjeseci nakon završetka primarnog cijepljenja, s obzirom na to da je Europska agencija za lijekove (EMA) dala odobrenje za primjenu docjepne doze samo za to cjepivo.

Za osobe koje su se primarno cijepile drugim cjepivima, docjepljivanje cjepivom Comirnaty izlazi izvan odobrenih indikacija, tj. radi se o off-label primjeni koja se smatra opravdanom na temelju dostupnih medicinskih znanja. Očekuje se uskoro i ocjena primjene treće doze cjepiva Spikevax (Moderna) te će se u skladu s ocjenom revidirati ove preporuke, ističu u HZJZ-u.

Za docjepljivanje i primjenu treće doze građani mogu koristiti sve dostupne kanale cijepljenja kao i za primarno cijepljenje: punktove za cijepljenje bez najave, izabranog liječnika obiteljske medicine ili cijepljenje na licu mjesta (domovi za starije osobe, zdravstvene ustanove za zdravstvene radnike itd.).

U HZJZ-u napominju kako je prioritet cijepiti se dvjema dozama (odnosno jednom u slučaju Janssenova cjepiva) za one osobe koje se još nisu cijepile.

Više o docjeljivanju možete pročitati na stranicama HZJZ-a, koji je objavio detaljne upute.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh