HEP Hrvatska

Ivo Zorica: ‘Ovo je bila vrhunska Bara, pobjedu posvećujem obitelji!’

Autor/ica
Objavljeno: 6 kolovoza, 2022
ivo zorica

U Sinju je jučer, pred više od 5 tisuća gledatelja, održana Bara, prvo od tri natjecanja 307. alkarskih svečanosti. Pobjednik je Ivo Zorica, koji se ovim uspjehom svrstao u alkarsku legendu. Slavlje s Alkarskog trkališta sinoć se premjestilo u Hrvace, kod obitelji Zorica.

Alkar Ivo Zorica Baru je osvojio s ukupno 10 punata i to poslije dvostrukog pripetavanja s prošlogodišnjim slavodobitnikom Alke Mihovilom Župom.

Nakon treće trke obojica alkara su imala po 8 punata, pa je vojvoda Mario Šušnjara zapovjedio da se pripetavaju do kraja. U prvom pripetavanju Župa je promašio, a Zorica pogodio u ništa, odnosno koplje mu je dotaknulo Alku, ali ona nije ostala na njemu, pa su obojica ostala bez dodatnih punata. U drugom pripetavanju Župa je pogodio ‘u jedan’, a Zorica ‘u dva’, što mu je osiguralo pobjedu.

‘Jedna vrhunska Bara. Čestitam i kolegi Miji i Anti rođaku i Peri Tomaševiću koji su imali po pet punata iz dvije trke. Ja sam imao šest. Mijo je podigao ljestvicu na osam punata. Znači, dvojka ili srida me dijelila od pobjede. Pogodio sam u dva i hvala Bogu nakon toga smo išli u pripete, dvije ture pripeta. Ja sam imao malo više sriće i pogotkom u dva sam osvojio Baru’, kazao nam je Ivo Zorica.

Zorica nam je pojasnio što se to dogodilo u prvoj trci pripetavanja.

‘Jednostavno se splet okolnosti dogodio, da je alka ušla u koplje, u jedinicu i jednostavno, inercijom je ispala i to je to. Ništa specijalno, jednostavno, događa se.’

Pobjeda na jučerašnjoj Bari Zorici je 10. Alkarski trofej kojim se izjednačio s najtrofejnijim živućim alkarom Joškom Marićem. U svojoj riznici još ima slavodobitnički plamenac 305. Sinjske alke, četiri Čoje i četiri Bare.

U pratnji barjaka debitirao je 2000. godine, a alkar kopljanik je postao dvije godine kasnije.  Od 2006. do 2013. bio je zamjenik alaj-čauša.  Jaše na konju Dream u vlasništvu konjičkog kluba ‘Vreba’ iz Hrvaca.

‘Zahvalio bih mom rođaku Mariju, jer je on bio skaut za konja kojeg sam jašio, Dreama. Konj je kupljen tek prije nepuna tri mjeseca i evo, vratio mi je na najbolji način, osvojenom Bari. Zahvalio bih i stricu Ivanu i rođaku Anti, mome Tonću, Mikuli, Branki, Jozi, Tomi, svi su oni dio obitelji, dio tima koji jako puno pomaže meni i Anti da ostvarujemo ovakve uspjehe kakve ostvarujemo. Naravno, zahvalio bih i svojoj supruzi. Ona ipak najveći teret podnese, jer imamo dvoje male djece, Dominika i Juditu, tako da ovim putem i njima posvećujem ovu Baru, kao i cijeloj mojoj obitelji’, kazao je pobjednik Bare Ivo Zorica.

Na koplje pobjednika Ive Zorice vojvoda Mario Šušnjara privezao je 200 centimetara zelene čoje, koja simbolizira pravo košnje livade “alkarice” u Sinjskom polju. Viteško alkarsko društvo nagradit će ga brončanom plaketom, kao i njegovog alkarskog momka Miljenka Lovrića. Osvojio je i novčanu nagradu Viteškog alkarskog društva od 15 tisuća kuna.

Vojvoda Mario Šušnjara, koji je i sam bio kopljanik, zadovoljan je jučerašnjim natjecanjem.

‘S jučerašnjim rezultaima na Bari, kopljanici su podignuli ljestvicu i zaista očekujemo izvrsnu Čoju. Jučer su bile duple pripete i mimo samih pripeta bio je visoki prosjek punata, tako da s veseljem očekujemo poslijepodne i da prvi konj proleti trkalištem’, kazao je vojvoda Mario Šušnjara.

Alkari su već na prvom natjecanju 307. alkarskih svečanosti pokazali da su izvrsno uvježbani. U sve tri redovne trke imali su ukupno 81 punat, a u sridu su pogodili ukupno 15 puta.

‘Pa vidite, prosjek se diže. Ako nemate sve tri trke, ja bih rekao savršene, teško ćete dobiti alku. Sedam punata ne garantira pripete, a s osam punata više ne garantira ni pobjedu Alke. S jedne strane to je dokaz da su dečki ujahaniji, da su konji bolji, da je cijeli nivo organizacije jednu stepenicu više, a tome i težimo. Ja sam s te strane presretan’, kaže vojvoda.

Natjecanje za Čoju održat će se danas od 17,30 sati. Alkarski vojvoda pobjedniku će na koplje privezati znamenje pobjede – 311 cm crvene čoje. Viteško alkarsko društvo nagradit će ga srebrnom plaketom, a njegovog momka brončanom.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh