svabo

Josip Jukić, autor stripa Alkar: ‘Uskoro predstavljanje u Sinju’

Autor/ica
Objavljeno: 20 listopada, 2021
josip jukic

U emisiji ‘Eter’ Hit radija danas je gostovao autor stripa Alkar Josip Jukić. Radi se o vrlo zanimljivom izdanju, uređenom prema istoimenom književnom predlošku, pripovijetki Dinka Šimunovića, koja se nalazi na popisu obvezne školske lektire. Ovo je prvi hrvatski lektirni naslov koji će biti izdan u stripu.

Govoreći o stripu, autor je uvodno kazao:

‘Rad je nastao prije dvije godine, zatim smo puno čekali da dođe do izdavanja jer se nešto zakompliciralo u izdavačkoj kući AGM. Ja sam autor scenarija, crteža, kolorist. Tekst sam prepustio svojoj nećakinji Moniki Vuković‘.

Autor je od početka želio nešto napraviti vezano za Alku:

‘Pala mi je napamet pripovijetka Alkar. Skicirao sam likove i uhvatio se posla. Strip ima 52 stranice. Rađen je akvarel bojama na akvarel papiru, što nije nimalo jednostavna tehnika, zahtijeva puno vještine u vladanju bojom’.

Jukić je i prije slikao motive Alke, a završio je privatnu četverogodišnju Likovnu akademiju u Splitu.

‘U početku sam mislio napraviti strip i objaviti ga na lokalnoj razini. Preko profesora Stjepana Markovića došao sam u kontakt s još jednim profesorom, Stjepanom Bekavcem, tadašnjim direktorom tvrtke AGM u Zagrebu, njemu se rad svidio i tako je došlo do suradnje’.

Čekalo se dugo, korona, potres, ali ‘Alkar’ je konačno ugledao svjetlo dana. Prvo predstavljanje stripa bit će u Sinju.

‘Još moramo kontaktirati kolege iz Zagreba ali mislim da bi predstavljanje trebalo biti u Alkarskim dvorima sljedeću nedjelju, u gradu u kojem je i nastao’.

Neki dijelovi stripa bit će dostupni i u digitalnom izdanju.

‘Knjiga je izašla iz tiska ovih dana, ja još nisam ni vidio finalni proizvod. Kako je profesor Bekavac veliki fan Alke, nije čudno da se pozabavio digitalnim sadržajem’.

O novim projektima Jukić kaže:

‘Razmišljam napraviti Opsadu Sinja u stripu, možda na jedan malo drukčiji način, drukčijom tehnikom. Vidjet ćemo’.

Strip Alkar će se moći uskoro nabaviti u svim knjižarama u Hrvatskoj, a na kraju našeg razgovora autor je kazao:

‘Zahvalio bih se profesorima Stjepanu Bekavcu i Stjepanu Markoviću, direktorici Turističke zajednice Grada Sinja Moniki Vrgoč, koja je prva vidjela moj rad’.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh