Karakašica proslavila blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića

Autor/ica
Objavljeno: 12 svibnja, 2014
sv_leopold_karakasica01

Tekst: Marija Librenjak Foto: Josip Joko Runje

Danas je blagdan svetoga Leopolda Bogdana Mandića koji se u Cetinskoj krajini posebno slavi u Karakašici.

Vanjska svečana proslava blagdana svetoga Leopolda Bogdana Mandića u Karakašici održana je jučer, 11. svibnja, za koju su se vjernici pripremali trodnevnicom.

U trodnevnoj pripravi sudjelovali su propovjednici fra Domagoj Runje, prof. Sv. pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu rodom iz Karakašice, fra Petar Klapež, sinjski gvardijan te fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, prof., urednik zbornika ‘Kačić’, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Županije splitsko-dalmatinke.

Euharistijsko slavlje jučer je predvodio fra Petar Milanović Trapo, gvardijan Franjevačkog samostana i magistar franjevačkih bogoslova u Splitu na Trsteniku uz župnog vikara u Karakašici i donjem Suhaču fra Juru Hrgovića. U proslavi je sudjelovalo mnoštvo vjernika i to ne samo oni koji pripadaju ovoj crkvi nego i drugih vjernika odanih ovom našem svecu.

Misnom slavlju prethodila je procesija sa župnim barjakom i kipom svetog Leopolda, uzveličanoj pjevanjem litanija Svih svetih i pučkih napjeva.

U svojoj propovjedi fra Petar se osvrnuo na životni put sv. Leopolda, posebno naglasivši da je više od četrdeset godina neumorno ustrajao posredujući Božje milosrđe i opraštanje u sakramentu svete ispovijedi, te je Božjom providnošću uzdignut među svete 16. listopada 1983. kada ga je svetim proglasio svetac naših dana blagopokojni papa Ivan Pavao II. Propovjednik je, povezujući spomendan našeg sveca s nedjeljom molitve za duhovna zvanja, istaknuo još dva velika ispovjednika sv. Pija i oca Antu Antića, ufajući se da će Gospodin i u ovim našim pitomim selima providjeti obećavajuću žetvu i nagraditi nas dobrim pastirima.

Proslavu su svojom nazočnošću i pjevanjem učinili nezaboravnom bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu predvođeni fra Franom Bosnićem u harmoniji s crkvenim zborom na čelu s orguljašem i zborovođom fra Kristijanom Šilićem.

U čast svim majkama i za zahvalu na njihovom trudu, brizi i ljubavi prigodom obilježavanja i Majčinog dana proslavu su oplemenili naši najmlađi, Dječji zbor Karakašice i donjeg Suhača, zajedno s ministrantima,izvedbom pjesme Hvala mama, autora Marija Nardelia.

Na koncu ovog slavlja fra Jure je zahvalio svima, posebno onima koji su danima pripremali obilježavanje ovog velikog dana proslave našeg zaštitnika, pozvavši sve na okrepu i druženje jer, kako on reče, i prvi kršćani su se poslije mise družili uz ‘jiće i piće’ koje su ponijeli kako bi se povezali i porasli u zajedništvu i ljudskoj i kršćanskoj privrženosti.

Kao suvremenik događanja od početaka rađanja crkve u Karakašici do ove veličanstvene proslave sv. Leopolda Bogdana Mandića, koja nam se Božjom voljom susrela sa svetkovinom molitve za duhovna zvanja i Majčinim danom, nadam se da dijelim radost svih sudionika i zahvalnost svim pastirima naše crkve, kao i onima poniklima u Karakašici na očuvanju naše baštine.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh