HEP Hrvatska

Mario Šušnjara: ‘Sve je spremno za 307. alkarska nadmetanja!’

Autor/ica
Objavljeno: 4 kolovoza, 2022
susnjara s momcima

Sutra u 17,30, natjecanjem za Baru, počinju 307. alkarska nadmetanja. U spomen na slavnu pobjedu i u čast svoje nebeske zaštitnice i spasiteljice Čudotvorne Gospe Sinjske, Sinj i Cetinska krajina spremni su za svoja slavlja.

Već 307 godina vjerno čuvaju sjećanja na veliki trenutak svoje povijesti kada su se obranili od najezde Osmanlijskog carstva. Ovogodišnje alkarske svečanosti, gostujući u programu Hit radija, najavio je novoizabrani alkarski vojvoda Mario Šušnjara. Na redovnoj Izbornoj skupštini VAD-a, 2.travnja 2022., izabrano je novo vodstvo Alkarskog društva, između ostalog i novi alkarski vojvoda Mario Šušnjara, 44-godišnji dugogodišnji bivši alkar. Tijekom svoje 21-godišnje alkarske karijere osvojio je pet alkarskih trofeja (2 alke, 2 bare i 1 čoju). No, zanimljivo je i da je Šušnjara prvi kopljanik u samostalnoj Hrvatskoj koji je imao čast biti izabran za vojvodu.

Govoreći o mjesecima od kada je na dužnosti vojvode i očekivanjima, Šušnjara je istaknuo:

‘Treba pogledati Alku, trebamo pustiti da prođu natjecanja i da vidimo kakvi su rezultati gađanja, da vidimo moju ulogu, moj govor i ostalo. Nakon toga možemo donositi zaključke. Što se tiče osobnih osjećaja, ja bih rekao kako su ova četiri mjeseca od izbora prošla jako brzo. Odluke sam donosio u tri ciklusa i svaki je u sebi nosio određenu težinu. Uvjeren sam da sam donosio dobre odluke. Vjerujem kako će se to vidjeti na samoj Alki, a već se vidi kroz odrađen period priprema i samih prova’, istaknuo je Šušnjara, dodajući kako dio aktivnosti koje je imao od izbora, posebno kada je praćenje prova, gađanja i sve vezano oko konja u pitanju, bilo lakše pratiti jer je četvrt stoljeća u Alki.

O tome i samoj ulozi u Upravi Društva Šušnjara je kazao:

‘Ugodno sam iznenađen posloženosti uprave VAD-a, kako se Društvo vodi na vrlo dobroj razini i moja uloga vojvode u upravljanju Alke dobro se uklopila. Onaj kopljanički dio, vjerujem da sam pomogao i alajčaušu koji je tu ipak najodgovorniji i njegovom zamjeniku koji su svaki dan s alkarima, ali i svakom alkaru ponaosob sam davao savjete. Pazio sam da ne pređem mjeru odnosa vojvoda – alkar i vojvoda – alajčauš, ne ulazeći alajčaušu u njegov posao. Mislim da smo u tom pogledu našli jedan jako dobar balans i s tim dijelom jako sam zadovoljan’, kazao je Šušnjara, koji je kroz razgovor govorio i o budućnosti Alke u njenoj prepoznatljivosti, ne samo u Hrvatskoj, nego na svjetskoj razini.

Govorio je i o budućnosti Alke u vidu mladih alkara, o načinu i zahvali starijim alkarima kada napuštaju nadmetanja, te odnosu prema samoj Alki izdvajajući primjer alkara Nenada Marića kojemu je ovo posljednje alkarsko natjecanje.

Na kraju razgovora, vojvoda Mario Šušnjara izrazio je zadovoljstvo što će i ovoga puta Sinj barem na kratko postati političko i društveno središte Hrvatske, što je dokaz samog značaja Alke u Hrvatskim i međunarodnim okvirima.

Šušnjara je na kraju razgovora pozvao Sinjane i Cetinjane da kao i uvijek budu pravi domaćini svima koji dolaze ovih dana dolaze u Sinj:

‘Na kraju razgovora želio bih pozvati sve Sinjane i Cetinjane da dođu na Baru i Čoju, a da, kako to običaji nalažu, na Alku budu pravi domaćini svim gostima koji će doći u Sinj. Alkarima želim čvrstu desnicu i oko sokolovo, a momcima držanje dostojno pradjedova’, kazao je na kraju vojvoda Mario Šušnjara.

Cijeli razgovor s vojvodom Mariom Šušnjarom preslušajte OVDJE.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh