Marko Milun: Vjerujem da ću OI u Tokiju osigurati kroz nove kvalifikacije

Autor/ica
Objavljeno: 30 lipnja, 2020
marko milun

Svi smo s nestrpljenjem i veseljem iščekivali 2020. godinu, posebno u sportskom smislu.

Ova godina u sportskom planu imala je Olimpijske igre u Tokiju, nogometno europsko prvenstvo, utrku formula, konjičke priredbe i druga zanimljiva sportska natjecanja kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Međutim, godina je donijela virus COVID-19, koji je usporio užurbani način života i doveo nas do razmišljanja o tome koji su zapravo naši prioriteti, pa tako i sportaše.

Jedan od hrvatskih sportaša koji je s nestrpljenjem čekao ovu godinu je Marko Milun, najbolji hrvatski amaterski boksač i jedan od najboljih u Europi u superteškoj kategoriji. Sve je podredio kvalifikacijama koje su se trebale održati sredinom ožujka u Londonu. Međutim, zbog situacije s koronavirusom i rastuće brige za dobrobit sportaša, Međunarodni olimpijski odbor je odlučio prekinuti te olimpijske kvalifikacije. Nakon toga odgođene su i same Olimpijske igre u Tokiju za iduću 2021. godinu i sva važnija svjetska i nacionalna sportska natjecanja.

O svemu pomalo, o kvalifikacijama, koronavirusu i drugim zanimljivostima razgovarali smo s Milunom u njegovom rodnom Dicmu, gdje je došao u posjetu obitelji i prijateljima.

‘Puno je toga ova korona promijenila. Određeno vrijeme iz preventivnih razloga bio sam u izolaciji nakon povratka iz Londona i hvala Bogu sve je u tom pogledu dobro prošlo. Iako nije bilo lako, morao sam se naviknuti na taj režim života i treniranja’, kazao je Milun, ističući kako su se nakon toga intenzivniji treninzi nastavili u njegovom klubu, zagrebačkom Leonardu i sada je, kako ističe, na 70 posto spremnosti.

Milun kaže da mu je uvijek lijepo doći u rodni kraj, no unatoč tome popuštanja s programom treninga nema.

‘Ukoliko želiš biti na visokoj razini spremnosti, a boks to zahtjeva, trenirati se mora svakodnevno, gdje god da odeš. Eto, ja odem u Split malo na kupanje i do mog nekadašnjeg Kickboxing kluba Mornar i tu treniram. Isto tako s prijateljem, boksačem Božidarem Milanovićem odem do Kerepa na Cetinu, tu odradimo kilometre trčanja, a onda slijedi rashlađnje u Cetini. To je prava milina. Krajem tjedna vraćam se u zagreb, gdje mi stiže jedan sparing partner iz Švicarske. Slijede treninzi, a prema onome što znam, još se ne spominju natjecanja. Ukoliko dođe koji meč ja sam spreman. Vidljivo je kako je ovaj virus dosta toga promijenio. Međutim, kada sve to sagledam u iščekivanju natjecanja, godinu dana sam iskusniji, ojačao sam u svakom smislu, posebno u mentalnom razmišljanju što je vrlo bitno u ovom sportu. Jednostavno, u ovom vremenu možeš razmišljati kako i na koji način popraviti sve ono što smatraš da nije bilo dobro posebno na tehnici. Prema svemu sudeći, ove kvalifikacije odražat će se iduće godine pred samu olimpijadu. Vjerujem kako ću odraditi dobro borbe i plasirati se na najveću svjetsku sportsku smotru, što je san svakog sportaša’, zaključuje Marko Milun.

Pitali smo ga i hoće li zbog već navedenih obveza biti u svom kraju za vrijeme blagdana Sv. Jakova i Ane, odnosno Dana Općine Dicmo.

‘Na žalost neću biti tih dana u Dicmu. Ponovno ću doći sredinom kolovoza na nekoliko dana. Ovom prigodom svim svojim Dicmanjanima želim svako dobro za blagdane i za Dan naše Općine. Želio bih isto tako pozdraviti svoje najvjernije navijače, a to su korisnici i djelatnici Centra Juraj Bonaći u Sinju, gdje je i moja sestra Marina. Oni su uvijek uz mene’, kazao je Marko Mlun, izražavajući nadu kako će ova pandemija koronavirusa, koja je ozbiljno zahvatila Hrvatski i svijet, ići u silaznu putanju i tako omogućiti normalniji život svim ljudima, a sportašima dati vremena i prostora za bavljenje onime što su u životnom i sportskom smislu odabrali.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh