BANNER FERATA

Military kamp za djecu ‘Tigrova’

Autor/ica
Objavljeno: 16 srpnja, 2016
military_kamp4

Tekst i foto: Filip Ratković

Ovog tjedna na poligonu BZ Patriot u Dabru boravilo je tridesetak djece od kojih dvadeset onih čiji su roditelji članovi udruge ‘Rakitje 90-91’ i udruge hrvatskih vojnih specijalaca RH.

U military kampu po načelima polu vojne obuke djeca uzrasta od 13 do 17 godina prošla su specijalnosti streljaštva sa air soft replikama pravog naoružanja punjenih bio razgradivim kuglicama, vježbe spretnosti, spašavanja ranjenika, preživljavanja u kriznim situacijama i nizu drugih vještina. Izazovima su se jednako nosile djevojčice i dječaci. Zahvaljujući iskustvima svojih instruktora, veterana Domovinskog rata sve aktivnosti su bile uredovane, bez većih ozljeda i samo uz male ogrebotine.

Vruća popodneva dopunjavali su radionicama o fotografiji, pružanju prve pomoći i vještinama u plivanju i veslanju na Perućkom jezeru i rijeci Cetini. Posebnu zanimljivost su im priredili članovi sinjskog DVD-a sa prezentacijom specijalnog vatrogasnog vozila i pipadajuće opreme.

Posljednjeg dana na završnoj vježbi gost je bio general Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, sadašnji predsjednik Udruge Tigar –Rakitje 90-91. i brigadir Nikola Županić predsjednik udruge hrvatskih vojnih specijalaca RH. Ugledni gosti, veterani gotovo svih ratišta Lijepe naše nisu krili zadovoljstvo viđenim. Dobro uvježbani klinci, stega i uvažavanje prijatelja koji trebaju biti oslonac jedni drugima bio je cilj i zadaća ovakvih aktivnosti za djecu. General Lucić je obećao što žurniju suradnji sa članovima BZ Patriot i dolazak većeg broja djece članova njihove udruge iz Zagreba. Na kraju je upravitelju zadruge Mariju Vujeviću –Vegiju poklonio ediciju specijalne postrojbe Rakitje i monografiju 1.Gardijske brigade HV ‘Tigrovi’.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh