Muzeju triljskog kraja 33.000,00 kn za podvodna istraživanja korita Cetine

Autor/ica
Objavljeno: 5 srpnja, 2022

Programom sufinanciranja Projekata oživljene povijesti i eksperimentalne arheologije na području Splitsko-dalmatinske županije koji je po prvi puta raspisan za 2022. godinu, dodijeljena su nepovratna sredstva s ciljem jačanja konkurentnosti kulturnog (arheološko  -povijesnog) turizma destinacije srednja Dalmacija. Sufinanciraju se aktivnosti vezane uz uprizorenja događaja i pojedinih aspekata života kroz povijesna razdoblja, te aktivnosti usmjerene na demonstraciju povijesnih vještina i znanja.
Splitsko-dalmatinska županija će sufinacirati sedam programa s ukupnim iznosom od 180.000,00 kn, a među njima je program Muzeja triljskog kraja ‘Prapovijesna sojenička naselja na rijeci Cetini’ koji će Županija poduprijeti s iznosom od 33.000,00 kn.

V. d. ravnateljice Muzeja triljskog kraja, Sanja Budić Leto kaže da se radi o početcima višegodišnjeg projekta koji će obuhvatiti šire područje Cetinske krajine te uključiti brojne. Cilj projekta je locirati i istražiti sojenička naselja na rijeci Cetini, a u završnim fazama možda i izraditi idealnu rekonstrukciju jedne sojenice ili pak cijelog naselja. Prva projektna faza, za koju su i ostvarena navedena sredstva, odnosi se na podvodni arheološki pregled te na neinvazivnu metodu istraživanja, tj. zračno snimanje riječnog korita.

ferata@ferata.hr
0997370409