Na ponovljeni natječaj za Aglomeraciju Sinj stigle još ‘skuplje’ ponude

Autor/ica
Objavljeno: 21 siječnja, 2021
cosin potok

Povjerenstvo za provedbu ponovljenog postupka javne nabave za projekt Aglomeracija Sinj danas je otvorio ponude pristigle na natječaj za izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda i poboljšanja vodoopskrbe na području grada Sinja. Unatoč želji da će ovoga puta biti ‘više sreće’ i da će na natječaj stići puno povoljnije ponude nego na prvi natječaj, dogodilo se sasvim suprotno – pristigle ponude još su ‘skuplje’.

Podsjetimo, prvi natječaj za izvođača radova je poništen jer su dvije pristigle ponude bile znatno veće od procijenjene vrijednosti radova koja iznosi 213,4 milijuna kuna. Jedan izvođač ponudio je 335 milijuna kuna, odnosno 57 posto više, a drugi 345 milijuna kuna, odnosno 61,5 posto više od procijenjene vrijednosti.

Nakon nekoliko mjeseci nositelj projekta, tvrtka Vodovod i odvodnja Cetinske krajine, objavila je novi postupak javne nabave kojeg je razdvojila na tri dijela, s nadom da će ovoga puta pristigle ponude biti približne procijenjenoj vrijednosti radova. Prvi dio projekta obuhvaća kanalizaciju u naselju Glavice i dijelu Sinja, od centra prema istoku, drugi obuhvaća izgradnju kanalizacije i rekonstrukciju državne ceste u Brnazama, od raskrižja kod kapelice Srca Isusova do Kukuzovca, a treći obuhvaća izgradnju vodoopskrbe i kanalizacije u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu Sinja.

Nakon današnjeg otvaranja ponuda Povjerenstvo je zaključilo da je za tri oglašene projektne cjeline pristiglo ukupno pet ponuda – za prvu i treću po dvije, a za drugu jedna.

Austrijski ‘Ludwig PfeifferHoch – und Tiefbau’, koji se javio i na prvi natječaj s ponudom koja je bila 57 posto veća od procijenjene vrijednosti, javio se i na ponovljeni natječaj i to za sva tri podprojekta. Ovoga puta ponuda je još veća od prve i sada iznosi 433 milijuna kuna.

Zadarska tvrtka ‘Euro projekt’ javila se na natječaj za prvi dio podprojekta koji je procijenjen na 94 milijuna kuna s ponudom od 124,5 milijuna kuna.

Zajednica ponuditelja ‘Roco-commerce’ iz Livna s podružnicama iz BiH i Zagreba javila se za treću cjelinu, a za podprojekt čija je vrijednost procijenjena na oko 70 milijuna kuna ponudila 113,5 milijuna kuna.

Projekt Aglomeracija Sinj, za koji je iz EU fondova osigurano više od 220 milijuna kuna, trebao bi biti gotov do kraja 2023. godine. S obzirom da Gradu Sinju za njegovu realizaciju nedostaje oko 150 milijuna kuna, a vrijeme nezaustavljivo curi, pitanje je što će biti s njim. Hoće li ovoga puta ‘razliku’ podmiriti Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode ili će projekt propasti, a oborinskim kanalima kroz Sinj i dalje, kao i do sada, teći kanalizacija?

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh