semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Na Vrdovu će se graditi elektrane vrijedne milijardu eura?

Autor/ica
Objavljeno: 12 srpnja, 2016
elektrane_vrdovo

Zagrebačka tvrtka MCC ekskluzivne nekretnine i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane pokrenule su projekt Vis Viva, koji uključuje izgradnju reverzibilne hidroelektrane, kombi kogeneracijsku plinsku elektranu Peruća, spojni plinovod Dugopolje-Peruća te dalekovod Peruća-Konjsko s rasklopištem u TS Hrvace.

Prema riječima direktora tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine Zorana Burića, na Vrdovu bi se trebale graditi dvije proizvodne jedinice električne energije. Jedna je termoelektrana na plin 450 megavata električne energije i 50 megavata toplinske energije, a druga je reverzibilna hidroelektrana 2×270 megavata.

‘Projekt se počeo razvijati prije nekih 6-7 godina i Općina Hrvace je uključena u dobivanje svih dozvola, promjene Prostornog plana, itd. Nakon izgradnje samih elektrana, oni će imati direktan interes vezan uz proizvodnju. Kad bi obje elektrane bile u punom pogonu, oni bi imali otprilike 20-30 milijuna kuna prihoda godišnje. Što se tiče same izgradnje, tu će biti zaposleno jako puno ljudi. Direktno će sigurno biti uključeno do tisuću ljudi, a indirektno je upitno, možda čak i do 10 tisuća’, naglasio je Burić.

Projekt Vis Viva trenutno je u fazi dobivanja lokacijske dozvole, a u prostorijama restorana Vreba u Hrvacama danas je održan prvi sastanak Povjerenstva za reverzibilnu elektranu s ciljem procjene Studije utjecaja na okoliš.

Zoran Burić očekuje kako bi početak realizacije projekta trebao biti za dvije godine.

‘Vrijednost plinske elektrane je oko 400 milijuna eura, a reverzibilne elektrane oko 550 milijuna eura. Znači, u sklopu projekta gradimo još jedan plinovod 25 km, dalekovod koji je 24 km, i rasklopište visokonaponsko, a to je zajedno oko milijardu eura’, ističe Burić te dodaje kako su mnogi investitori pokazali interes za ulaganje kapitala u ovaj projekt, a projekt je kandidiran i na fondove EU u sklopu EIB-a.

Andrea Pavlović iz Odjela za odnose s javnošću najavila je kako bi se sredinom kolovoza trebala održati i javna rasprava te je pozvala mještane Hrvaca i Sinja, ali i drugih mjesta cetinskog kraja da aktivnim sudjelovanjem doprinesu kvaliteti projekata.

‘Riječ je o jednom velikom infrastrukturnom projektu. Ovdje se dugi niz godina nije izgrađivalo. Prema tome, pozivamo sve da svojim aktivnim sudjelovanjem doprinesu kvaliteti ovih projekata i u krajnjoj liniji koristi za lokalnu zajednicu. U plinskoj elektrani će se proizvoditi toplinska energija koju će lokalna zajednica moći koristiti za zagrijavanje staklenika i poticanje poljoprivredne proizvodnje. Dakle, ovo je jedan projekt koji, ukoliko se realizira, može donijeti mnoge koristi lokalnoj zajednici’, naglasila je Pavlović.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh