svabo

Načelnik Dicma potpisao Sporazum Urbane aglomeracije

Autor/ica
Objavljeno: 12 listopada, 2021
IMG WA

Načelnik Općine Dicmo Petar Maretić sudjelovao je na sastanku Koordinacijskog vijeća Urbane aglomeracije Split, održanom jučer u splitskoj Gradskoj upravi, gdje su gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja Urbane aglomeracije Split potpisali Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine.

Cilj izrade Strategije je određivanje prioritetnih područja ulaganja za Urbanu aglomeraciju Split u svrhu odabira i provođenja projekata za održivi urbani razvoj u okviru mehanizma EU kohezijske politike – Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU). Nova Strategija će biti preduvjet za povlačenje EU sredstava iz ITU mehanizma u razdoblju 2021.- 2027.godine.

Nakon postupka identifikacije projektnih prijedloga Urbane aglomeracije Split za novo razdoblje, formirana je Baza projekata s 429 prikupljenih projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 9,1 milijardi kuna, a koja će se i dalje ažurirati kako bi bila podloga za izradu budućeg Akcijskog plana Strategije i liste strateških projekata koji će biti predloženi za financiranje iz ITU mehanizma do kraja 2027. godine.

‘Mi kao Općina Dicmo, od ovih brojnih projekata, koje je prijavilo ukupno 13 gradova i općina, 429 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 9,1 milijarda kuna, mi smo 7 – 8 projekata predložili. Naravno da ćemo mi to nadopuniti ukoliko pripremimo projektnu dokumentaciju za još neke projekte koje pripremamo. Naš najbitniji projekt je dovršetak zgrade vrtića u Dicmu, izgradnja nogometnog zelenog igrališta, poboljšanje infrastrukture i naravno osmišljavanje turističkih sadržaja, bilo kroz tematske staze i puteve i druge sadržaje’, kazao je načelnik Dicma Petar Maretić.

Sastanak je završen u konstruktivnom tonu s nadom kako će se daljnjom suradnjom realizirati niz kvalitetnih projekata na dobrobit svih mještana Općine Dicmo.

‘S obzirom da smo mi mala općina koja ima prihode dostatne za neke stvari, ovo nam puno znači, jer ćemo u ovom programskom razdoblju dobiti priliku da pripremimo one projekte koji su nam bitni za razvoj općine. Recimo da je ovo jedan dobar poguranac naprijed. Okvirno znamo da u vrtić trebamo uložiti nekih 5 do 7 milijuna kuna, tako da smo mi sva ta sredstva naveli i nadamo se da ćemo povući što više sredstava. Naravno, za sve te stvari pripremamo projekte i velika većina dokumentacije nam je pri kraju, tako da ćemo imati spremne projekte i uopće ne sumnjamo da ćemo povući dobar dio sredstava’, naglasio je načelnik Maretić.

IMG WA
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh