tommy
vrlika
utd banner
Diskonti Toni
baner donlic
božo
Banner CORE HIT RADIO

Nadbiskup Kutleša naslijedio mons. Barišića na čelu Splitsko – makarske nadbiskupije

Autor/ica
Objavljeno: 13 svibnja, 2022
IMG

Foto/tekst: Splitsko – makarska nadbiskupija

Dosadašnji koadjutor mons. Dražen Kutleša postao je splitsko – makarski nadbiskup i metropolit te je preuzeo upravu nadbiskupije, svečano je objavljeno u danas u 12 sati u splitskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i sv. Dujma. Činom Papinog prihvaćanja odreknuća od službe splitsko – makarsko nadbiskupa i metropolita, zbog navršene kanonske dobi, mons. Marin Barišić postao je umirovljeni nadbiskup.

Uvodeći u svečanost mons. Marin Barišić simbolično je predao biskupski pastirski štap nadbiskupu Kutleši. Predao mu je potom i biskupski prsni križ i nasljedni prsten te rekao:

‘Danas, na dan Gospe Fatimske, vam objavljujem da sam primio vijest iz Apostolske nuncijature da je sveti otac papa Franjo današnjim danom prihvatio moje odreknuće od službe splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita zbog napunjene kanonske dobi. To znači da je od ovoga trenutka mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor ipso facto postao splitsko-makarski nadbiskup i metropolit sa svim pravima i dužnostima dijecezanskog biskupa. Dujmov nasljedniče, nadbiskupe Dražene čestitam i Bog Vas poživio!’

IMG
Istog trenutka poslana je obavijest svim svećenicima, župama i saostanima u Splitsko – makarskoj nadbiskupiji o toj Papinoj odluci.

U svom govoru nadbiskup Barišić prisjetio se svoga životnoga puta od rodnih Vidonja, preko školskih dana u Metkoviću, studentskih dana u Rimu, svećeničke službe koju je obnašao kao odgojitelj i profesor bogoslova te kao župnik na Spinutu, do biskupske službe koju je obnašao skoro 30 godina, od čega 2 godine kao mjesni ordinarij. U toj prigodi zahvalio je svima:

‘Zahvaljujem svim svojim suradnicima, braći svećenicima, redovnicima, sestrama redovnicama i vjernim laicima koji su radili i rade u nadbiskupijskim ustanovama, a osobito u Nadbiskupskom ordinarijatu. Zahvaljujem mnogim vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama, katehistima, mladima, članovima raznih crkvenih i molitvenih pokreta i zajednica, članovima pastoralnih i ekonomskim vijeća, sakristanima i ministrantima koje sa susretao na pohodima župama. Zahvaljujem svim vjernicima Splitsko – makarske nadbiskupije i tolikim anonimnim i ustrajnim osobama koje su se molile i mole se za mene. Kao nadbiskup sam se susretao i s mnogim osobama na svim razinama vlasti države i županije, gradova i općina, s nositeljima politike, znanosti, kulture, športa, gospodarstva, odgoja i obrazovanja, zdravstva, socijale, civilnog društva i medija koji su pratili život i rad naše splitsko-makarske Crkve. Zahvalan sam jer su mi pružili čast da im budem sugovornik.’

IMG

Mons. Barišić je uz zahvalu zatražio oproštenje ako je svojim mislima, riječima, djelima, propustima i postupcima koga povrijedio. Potom se obratio nadbiskupu Kutleši:

‘Obećavam Vam svoju suradnju ako Vam moja pomoć bude potrebna. Vi ste moj nasljednik na katedri splitsko-makarskih jednoć salonitanskih nadbiskupa, ali ste zapravo nasljednik svetoga Dujma moćnog nebeskog zaštitnika grada Splita i naše nadbiskupije kojega ćemo ubuduće moliti da Vas štiti dok upravljate ovom mjesnom Crkvom.’

Potom se nazočnima obratio splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša. Zahvalio je nadbiskupu Barišiću za dugogodišnje upravljanje Splitsko-makarskom nadbiskupijom kao i za suradnju u biskupstvu na razini Crkve u Hrvata:

‘Značajan dio svoje životne dobi nadbiskup Marin je ugradio u ovu, splitsko-makarsku nekoć salonitansku Crkvu, disao s njome, navijao s njome, te je s juga domovine širio prepoznatljivu gorljivost svoga puka u ljubavi prema Bogu i zemlji Hrvatskoj. S lakoćom je pristupao drugima i nastupao pred svima ohrabren, vjerujem, i vašom vjernošću te bratskom i vjerničkom podrškom. Osobno mu zahvaljujem jer me je primio kao sina i velikodušno uveo u život nadbiskupije.’

IMG

Nadbiskup Kutleša uputio je zahvalu svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima laicima koji su ga otvorena srca primili od prvoga dana i djelima pokazali spremnost na suradnju:

‘Posebna hvala onima koji su u skrovitosti srca i služenja svoju molitvu upravljali Bogu, zazivajući tako rosu milosti Božje na ovu njivu Gospodnju i na mene koji sam bio i ostajem potrebit vaše molitve.’

Poseban pozdrav i zahvalu uputio je svim bolesnima, nemoćnima, siromašnima i svima onima koji najviše osjećaju posljedice kriza kojima smo pogođeni.

Nadbiskup Kutleša osobitu radost osjeća radi mladosti svoje Crkve, koja se ne boji otvoriti vrata Gospodinu, koja je odgovorila na njegov poziv bilo kao kršćanski supružnici prihvaćanjem i odgojem djece, bilo nasljedujući izbliza Krista Gospodina u svećeničkom ili redovničkom pozivu:

‘Dragi mladi prijatelji, ovdje nazočni bogoslovi, dragi redovnički pripravnici i pripravnice, ne bojte se darivanja onamo kamo vas Gospodin zove. Njegova je volja mir vaš.’

Nadbiskup Kutleša, koji je ujedno porečki i pulski apostolski upravitelj, na kraju svoga govora sve je preporučio nebeskoj zaštiti Gospe Fatimske, na čiji blagdan je objava održana, te je zazvao zagovor bl. Miroslava Bulešića, čiji dan rođenja se obilježava istog dana, kao i zagovor nebeskog zaštitnika sv. Dujma.

Splitsko-makarski nadbiskupi su nasljednici sv. Dujma, biskupa i mučenika, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Stoga je novi Dujmov nasljednik u pratnji umirovljenog nadbiskupa Barišića odao počast i pomolio se pred moćima sv. Dujma. Na kraju svečanoga čina nadbiskup Kutleša blagoslovio je nazočni puk i sve one koji su pratili prijenos putem Youtube kanala nadbiskupije.

Dana 29. lipnja 2022. godine u Rimu Sveti Otac će blagosloviti i dodijeliti palije novim metropolitima, među njima i nadbiskupu Kutleši. U subotu 9. srpnja, na misnom slavlju koje će se slaviti u novoj crkvi Svete obitelji na Gospinom otoku u Solinu, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua stavit će palij na ramena nadbiskupa i metropolite Dražena Kutleše.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh