mel

Novi uspon Letećih medvjedića – Putevima naših branitelja: Dinara, Mali Maglaj (1455 m)

Autor/ica
Objavljeno: 11 veljače, 2024
leteci medvjedici

U sklopu obilježavanja 18. rođendana vojne operacije ‘Zima ’94.’, 25. studenoga 2023. godine, zbog niskih temperatura, vjetra i vijavice naši Leteći medvjedići prekinuli su svoj uspon na Dinaru – Mali Maglaj. Medvjedići nisu bili razočarani, znali su da ih planina čeka, a želja za ponovnim povratkom i novim doživljajima svakim je danom bila sve jača.

Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi i najavljenoj kiši, deset najhrabrijih Letećih medvjedića okupilo se 10. veljače 2024. godine u 9 sati ispred Planinarskoga doma ‘Sv. Jakov’ i krenulo putevima naših branitelja – u osvajanje vrha Malog Maglaja (1455 m) predvođeno svojim učiteljima Ivanom Perkovićem, Rozanom Ivković-Ćurić i Anđelom Tomašević.

Mali Maglaj sa svojih 1455 m dominira iznad visoravni Vrdovo, na hrvatskoj strani masiva Dinara. Na vrhu je izgrađen veliki kameni križ, podignut u spomen na poginule branitelje u Domovinskome ratu. U bazi križa uklesani su stihovi:

Nemoj me nikad zanijekat brate –
niti se stidjet ove svete stijene!
Ja sam umro za Hrvatsku i za te;
ti živi Hrvatsku i živi mene!

Spomen obilježje podigli su suborci iz HV-a i HVO-a kninskoga, sinjskog i livanjskog kraja u spomen operacije ‘Zima 94.’, jer je ovaj vrh za vrijeme Domovinskoga rata bio važna vojna kota. Na samome vrhu vidljivi su bunkeri, a u jednome bunkeru uređeno je  skloniše u slučaju nevremena. Upravo je taj bunker poslužio našim Medvjedićima da se sklone od olujnoga juga te je pretvoreno u učionicu gdje su im njihove učiteljice povijesti i geografije Rozana Ivković-Ćurić i Anđela Tomašević još jednom objasnile važnost planine Dinare kao ishodišta vojnih operacija ‘Zima 94.’ i ‘Oluja’ u oslobađanju hrvatskoga teritorija.

Dan je prošao na najbolji mogući način a kako im je bilo učenici su nam prenijeli u svom videu:

ferata@ferata.hr
0997370409