semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Novinari RTV Slovenije na snimanju priloga u Dalmatinskoj zagori

Autor/ica
Objavljeno: 3 rujna, 2018
rtv_slovenija03

Dana 1. i 2. rujna, u sklopu stalne turističke promocije, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, omogućile su dolazak televizijske ekipe RTV Slovenije u Dalmatinsku zagoru.

Naime, zbog povećanog interesa slovenskih turista za područje Splitsko dalmatinske županije, a za potrebe njihove bolje informiranosti, u sklopu četverodnevnog programa stigli su: Mojca Mavec, novinarka i urednica RTV Slovenije sa snimateljem Janom Vasilijevićem, u pratnji Metke Bradetić, direktorice HTZ-eovog predstavništva u Sloveniji.

Snimljeni televizijski prilozi, kroz koje će se prezentirati bogata kulturna, povijesna i prirodna baština, te mogućnosti za organiziranje brojnih sportskih aktivnosti, biti će emitirani u emisiji Dobro jutro Slovenija.

Posjet Trilju započeo je u Muzeju Triljskog kraja u pratnji Sanje Budić Leto, ravnateljice muzeja. Zatim su uz stručno vodstvo novinari obišli arheološki lokalitet Tilurij, vojni logor VII. rimske legije, uz napomenu da je na Gardunu pronađena stela Gaja Laberija – dječaka s loptom. Obilazak se nastavio uz panoramski pogled na kulu Nutjak, uz legendu o poljičkom knezu Žarku Dražojeviću i njegovim gavranovima. Zatim su posjetili novoobnovljeni viseći most preko rijeke Cetine koji plijeni pažnju brojnih fotografa zbog noćnog osvjetljenja.

rtv_slovenija02

U Sinju su slovenski novinari snimanje priloga započeli na tvrđavi Grad, a potom i na utvrdi Kamičak. U nastavku su posjetili OŠ Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski – Han, gdje su za potrebe snimanja priloga nastupili članovi KUD -a Dicmo i KUD -a Glavice pod vodstvom njihova voditelja Stipe Jelinčića, zatim članice Sinjskih mažoretkinja te alkarići Dječje alke Vučkovića. Oni su, u suradnji s prof. Žanom Sunara, objasnili slovenskim gledateljima zašto u Splitsko-dalmatinskoj županiji nastava počinje 10. rujna.

Na putu prema Sinju novinari su imali priliku vidjeti izvor Kosinca i most na Hanu. U Sinju su posjetili Muzej Sinjske alke kroz čiji ih je postav proveo kustos Tomislav Barhanović. Tu su se upoznali s bogatom prošlošću grada Sinja, a posebice s bitkom pod Sinjem 1715. koja je iznjedrila štovanje Čudotvorne Gospe Sinjske i vitešku igru Alku. U nastavku snimanja priloga obišli su Sinjski hipodrom, gdje su im više o viteškoj igri, ljubavi prema tradiciji i konjičkim spotovima govorili Stipe Bogdan, alkar kopljanik i Anđelko Vučković, alkarski momak.

rtv_slovenija04

Nedjelja je bila rezervirana za potrebe snimanja priloga o outdoor aktivnostima. Uz stručno vodstvo Maria Jenjića iz Split outdoor adventure, na quad vozilima snimali su prilog uz rijeku Cetinu do mosta na Panju, te nastavili biciklističkim stazama uz Perućko jezero sve do izvora rijeke Cetine. Imali su priliku vidjeti Balečki most, zatim Pločasti most te crkvu sv. Spasa iz IX. stoljeća, najstariju starohrvatsku crkvu sa sačuvanim zvonikom. O mogućnostima planinarenja, hikinga i sve popularnijeg trekkinga razgovarali su s Antom Romcem, sinjskim planinarom koji je prije nekoliko mjeseci prošao 1.300 km dugu planinarsku stazu Via Dinaricu, koja se proteže od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore do Albanije.

Kako je cijeli program posvećen i gastronomiji, novinarima je za vrijeme njihovog boravka predstavljena tradicionalna gastronomska ponuda našega kraja poput pršuta, mladog sira, uštipaka, pastrve, žaba, sinjskih arambaša, pečene teletine „ispod peke“, dalmatinske pašticade i fritula.

Novinari su bili oduševljeni i iznenađeni potencijalom Dalmatinske zagore. Dva priloga sa snimanja biti će emitirana u emisiji Dobro jutro Slovenija. Prvi prilog s javljanjem iz OŠ Ivana Mažuranića na programu RTV Slovenije je već 3. rujna, a slijedeći prilog biti će emitiran krajem rujna.

Ovom prigodom iz TZ grada Sinja zahvalju svima na podršci i uspješnoj suradnji.

rtv_slovenija01
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh