lady

Obilježavanje 31. godišnjice osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a

Autor/ica
Objavljeno: 15 listopada, 2021
PIKET

Prigodnim programom u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca 2. bojne 4. brigade ZNG-a Sinj, u nedjelju 17. listopada obilježava se  31. godišnjica osnivanja prve zračne postrojbe u Republici Hrvatskoj, Samostalnog zrakoplovnog voda. Organizator ove svečanosti je Udruga Hrvatskih dragovoljaca 2. bojne 4. brigade ZNG-a ‘CRO ANGELS’. Tim povodom u programu Hit radija gostovali su Neven Bazina, predsjednik Udruge i Zvonko Kovačević, predsjednik Aero kluba Sinj i pripadnik Samostalnog zrakoplovnog voda.

VOD

Program obilježavanja godišnjice uvodno je najavio Neven Bazina:

‘Program svečanosti u nedjelju započet će u 10 sati Svetom misom i molitvom u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske za sve branitelje poginule u Domovinskom ratu. Nakon toga uslijedit će polaganja vijenaca kod biste dr. Franje Tuđmana, poginulim braniteljima ispred spomen obilježja kod Gradske uprave, kod Spomenika Slomljeno krilo u Šimcima, te središnji dio svečanosti na Piketu’.

Bazina je dodao kako je ovo značajno obilježavanje jer će biti posebno i po tome što će postrojba biti odlikovana:

‘Ovo je velik događaj za pripadnike ove postrojbe, zahvala onima koji su dali svoje živote za neovisnu Hrvatsku i njihove obitelji, ali i za cijeli Sinj i cetinski kraj. Naime, na ovoj svečanosti izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec uručit će odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog postrojbi za junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, kojim je postrojbu odlikovao hrvatski predsjednik’.

Bazina je kazao i da će ovoj svečanosti nazočiti i izaslanstva MORH-a, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Sinja te druge osobe iz javnog, političkog, crkvenog i društvenog života.

IMCI

Jedan od pripadnika SZV-a Zvonko Kovačević jedini je preživjeli u strašnoj tragediji koja se dogodila 26. siječnja 1992. godine u Šimcima. Tada su u padu zrakoplova AN-2 smrtno stradala petorica pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda. Kovačević je o osnivanju Voda kazao:

‘Ja sam o inicijativnom sastanku i dogovoru o osnivanju voda saznao dan poslije od pokojnog Davora Šabića. S ostalima koji smo bili vezani za zrakoplovstvo i padobranstvo stavio sam se na raspolaganje, uz preporuku da se ne prijavljujemo u policije i ZNG-a jer će biti u djelovanju ova zrakoplovna postrojba. Moram istaknuti kako je u sastavu Voda bilo mnogo onih s područja Sinja koji su dali velik doprinos u svim djelovanjima SZV-a. Posebno je bila značajna naša spremnost za djelovanje u siječnju 1991. godine kada je bio izvjestan vojni udar. Bili smo spremni na Piketu čuvati naše zrakoplove i ostala sredstva da ne padnu u neprijateljske ruke. Nakon toga bio sam pripadnik Voda, potom u 4. brigadi u Diverzantskom vodu i satniji te na drugim dužnostima u 4. gardijskoj brigadi do umirovljenja’.

PEHARI

Program obilježavanja 31. godišnjice osnutka SZV-a planiran je za subotu 16. listopada, istaknuo je Zvonko Kovačević:

Planirali smo ‘2. Memorijal SZV-a 4. gardijske brigade ZNG-a’ u preciznom slijetanju motornih sportskih zrakoplova. Za sada imamo 15 prijavljenih natjecatelja i zrakoplova. Međutim, ako vremenske prilike budu takve da je nemoguće održati natjecanje, isto ćemo pomjeriti dan poslije ili neki drugi dan, a o tome ćemo putem medija javnost obavijestiti na vrijeme’.

Kovačević je govorio i o aktivnostima AK Sinj, ističući da su obučili novih 12 padobranaca, da se polako pripremaju za formiranje ženske padobranske sekcije i o drugim zanimljivostima koje provodi AK Sinj.

Podsjetimo, prije ulaska u sastav 4. brigade ZNG-a pripadnici ovog voda još 1990. godine (zapovjednik brigadir u miru Matko Raos) započeli su s aktivnostima koje će kasnije rezultirati ustrojavanjem prve zrakoplovne postrojbe u Domovinskom ratu na području Hrvatske. Tijekom svog djelovanja pripadnici postrojbe izvršili su brojne značajne letačke zadaće. Uz letačke zadaće pripadnici ove postrojbe sudjelovali su i u bojnim zadaćama zauzimanja neprijateljskog naoružanja, opreme i objekata (Luka Ploče, vojarna Vela straža na Šolti, kao i druga djelovanja u Kijevu, Sinju, Stocu i Vrlici). Iz postrojbe je poginulo 5 pripadnika, jedan je nestao u borbama na Kupresu, dvoje pripadnika voda nakon rata je preminulo, 4 su teško ranjena. Godine 1992. piloti SZV-a prelaze u HRZ, a diverzanti-padobranci ostaju u 4. brigadi u sastavu Diverzantskog voda.

vod

Pripadnici postrojbe: Matko Raos, Branko Fridl, Goran Kovačević, Nediljko Ivačić, Boženko Poljak, Željko Pavić.

 

Program proslave 31. godišnjice osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade Zbora narodne garde pogledajte OVDJE.

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh