dani sv mihovila
Magazin Dugopolje

Obilježavanje 32. obljetnice ‘Cro angels’

Autor/ica
Objavljeno: 30 svibnja, 2023
trilj obljetnica

U četvrtak 1. lipnja prigodnim programom obilježit će se 32 godina od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a.

Program će početi u 10 svetom misom za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koja će se služiti u Crkvi Sv.Mihovila u Trilju. Poslije svečane euharistije u 10,45 sati na spomenik Sv. Mihovila bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule i preminule branitelje. Nakon toga uslijedit će mimohod sa zastavama ulicama grada Trilja do spomenika osnutka postrojbe (ŠRC Luke). Na tom povijesnom mjestu upriličit će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća i prigodni govori domaćina i uzvanika. Program proslave 32. obljetnice osnutka 2. bojne 4. brigade ZNG-a.(CRO ANGELS) nastavit će se potom druženjem u restoranu Dalmacija.

Podsjetimo, 1. lipnja 1991. u Trilju, na predjelu ‘Predvojnička’, postrojilo se 105 dragovoljaca iz cetinskog kraja, Hercegovine i drugih područja Dalmacije. Poslije toga pripadnici postrojbe su u školi u Otoku imali pripreme za ratne dane koji su uslijedili. Bio je to početak velikog ratnog puta slavne postrojbe.

Legendarna 2. bojna ratovala je pod imenom ‘Hrvatski anđeli’ ili ‘Sinjska bojna’, a ostavila je neizbrisiv trag u povijesti obrane Dalmacije, osobito njenog juga. Bio je to težak i trnovit put, ali istodobno put ponosa i slave. Tim putem prošlo je 460 vitezova, od kojih je 27 položilo svoje živote na oltar Domovine, od posljedica rata umrlo je 20 pripadnika, a njih preko 280 ima trajne posljedice i invalidi su Domovinskog rata.

Organizator obilježavanja je Udruga veterana 2. bojne ‘Hrvatski anđeli’, koja poziva sve pripadnike postrojbe, ostale branitelje i građane da se pridruže zajedničkom obilježavanju 32 godina od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a.

bojna

ferata@ferata.hr
0997370409