TOMMY mel

Obilježen Dan planeta Zemlja u međunarodno priznatoj eko-školi OŠ Fra Pavla Vučkovića u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 22 travnja, 2024
os FPV Dan planeta Zemlja

Tekst i foto: Filip Ratković

U Osnovnoj školi fra Pavla Vučkovića danas je bio osobito važan. Naime, ova međunarodno priznata eko-škola nosi dijamantni status kojim se mogu pohvaliti rijetke školske ustanove. To je plod gotovo dvadesetogodišnjeg rada na nizu projekata koji u osnovi imaju eko predznak.

Tako su od ranog jutra učenici nižih razreda uređivali školske panoe i okoliš a viši razredi su imali zanimljive radionice pod patronatom volontera Gradskog društva Crvenog križa Sinj. One su se odnosile na proširivanje znanja o razvrstavanju biootpada, elektroničkog otpada i štednji energije. Također će se provesti radionice na temu klimatskih promjena i stakleničkih plinova uz ‘parlaonice’ koje su namijenjene svim uzrastima.

Najzanimljiviji dio odradili su mališani koji su sa svojim učiteljicama boravili na terenu bujičnog potoka Gorućica. Usputno su posjetili stanište najdugovječnijeg stabla-sekvoje u prostoru  bivše ‘Ciglane’ te sam izvor potoka koji je i mjesto gdje boravi kraški endem – čovječja ribica. Učenici su osjećaj odgovornosti za okoliš pokazali kritikom za prilaznu stazu i sam izvorišni dio koji je zarastao i neprimjeren važnosti okoliša. Njihova želja je  da se odgovornima uputi apel za uređenjem tog lijepog dijela naše ostavštine u kojoj bi ovi mališani željeli i imali priliku dati dio svoje osobnosti na eko-akcijama koje bi bile potrebne za ovaj mali prirodni rezervat.

ferata@ferata.hr
0997370409