raise banner

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Autor/ica
Objavljeno: 22 rujna, 2020
boban nasilje

Fotografije: Dalmacija danas

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježio je i Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji je građane Splita upoznao i sa novim projektom ‘Lilly’.

Riječ je o Projektu koji ima multimodularni karakter te će se kroz međusobno povezan niz aktivnosti kontinuirano u narednom razdoblju provoditi s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata. Dodatno kroz svoje komponente sadržava i aktivnosti namijenjene osobama muškog spola s ciljem njihove senzibilizacije na temu ravnopravnosti spolova kao isključivanja svih oblika nasilnog ponašanja.

Projekt  je nazvan ‘Lily’ u  spomen na pokojnu sutkinju Ljiljanu Hvalec koju je 22. Rujna 1999. usmrtio muškarac koji je tijekom  brakorazvodne parnice s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju, svoju suprugu, njenu odvjetnicu te je teško ranio zapisničarku.

Hrvatski sabor 2004. godine, proglasio je 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve.

Ministarstvo unutarnjih poslova kao nositelj aktivnosti uvrstilo je Projekt ‘Lily’ u izradu novog nacionalnog strateškog dokumenta zaštite od nasilja u obitelji.

‘S Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije i Policijskom upravom SD obilježili smo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u direktnoj komunikaciji s građanima i upoznavanjem s projektom Lily’, rekao je Boban.

boban nasilje

Hrvatski sabor 2004. godine današnji dan je proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve.

‘Podizanje svjesnosti, udruživanje državnih, javnih i međuresornih tijela nužno je za suzbijanje ovog problema u našem društvu,’ poručio je župan.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je jučer i u Sinju kada su predstavnici udruge Srma organizirali javnu akciju podjele letaka s ciljem prevencije i smanjenja nasilja u društvu.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh