MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica

Autor/ica
Objavljeno: 28 veljače, 2024
DAN RUZICASTIH MAJICA

Tekst i foto: UDPNHBDR

Šestu godinu po redu Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata pridružila se danas obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dana ružičastih majica. Hrvatski Sabor je 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima, a koji se obilježava svake godine zadnje srijede u veljači.

Za to, pa i svako drugo nasilje nema mjesta u društvu i dajemo podršku svakoj inicijativi koja se nastoji uhvatiti u koštac s ovakvim i sličnim problemima, poručili su iz Udruge.

Udruga ovaj dan obilježava diljem Republike Hrvatske sa različitim aktivnostima, a u uredu udruge u Sinju organizirana je i likovna radionica na temu ‘Stop nasilju’. Na radionici su nazočili članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnice Splitsko-dalmatinske županije te Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine s dopredsjednicom Dragicom Hrgović. Radionicu je vodila te uvodno predavanje održala Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica UDPNHBDR državne razine udruge.

DAN RUZICASTIH MAJICA

Ujedno je obilježavanje ovog dana bila prilika da pošaljemo poruku o nultoj toleranciji na sve oblike nasilja u društvu te upozorimo na činjenicu porasta broja raznih oblika nasilja na društvenim mrežama i internetu općenito, kazali su iz Udruge:

‘Oni koji su u određenom razdoblju života doživjeli nasilje najbolje mogu razumjeti kolike duboke posljedice isto ostavlja, posebice na djeci te da mentalne posljedice nasilja i diskriminacije mogu kasnije utjecati na život pojedinca. Svakodnevno svjedočimo različitim oblicima nasilja, a posebno zabrinjava što je iz godine u godinu stopa nasilja u porastu. Nažalost, najgore posljedice nasilja su one sa gubitcima. Stoga je dužnost svih da se snažno borimo protiv istoga, a nasilnike osudimo bez iznimke, kako bismo društvo učinili sigurnijim i ljepšim, posebice za djecu i mlade, kao i ostale ranjive skupine.’

ferata@ferata.hr
0997370409