tramax

Obilježena 28. godišnjica povijesnog skupa u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 24 ožujka, 2018
dr.franjo_tuđman

Na današnji dan 1990. godine u Sinju je održan veliki skup na kojem je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, pred mnoštvom Sinjana i Cetinjana, održao povijesni govor uoči predstojećih demokratskih izbora u Hrvatskoj. Istoga dana osnovan je i sinjski ogranak HDZ-a.

Podsjećamo, tjedan dana prije skupa u Sinju, na osnivačkom skupu HDZ-a u Benkovcu, izvršen je pokušaj atentata na dr. Franju Tuđmana. Vjerojatno je upravo taj događaj motivirao 30-ak tisuća ljudi s područja cijele Dalmacije i Hercegovine da okupljanjem u Sinju daju podršku Tuđmanu i HDZ-u.

Povodom 28. obljetnice, u organizaciji Gradskog odbora HDZ-a Sinj danas je upriličeno svečano polaganje vijenca i paljenje svijeća kod biste dr. Franje Tuđmana, kojem su nazočili članovi i simpatizeri HDZ-a te štovatelji lika i djela dr. Franje Tuđmana.

Molitvu odriješenja predvodio je župnik Župe Gospe Sinjske fra Perica Maslać. Minutom šutnje okupljeni su odali počast dr. Franji Tuđmanu i svim braniteljima koji su poginuli za stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

Prigodni govor o tom povijesnom skupu održao je predsjednik sinjskog HDZ-a Anđelko Bilandžić.

‘Svake godine se prisjetimo ovoga datuma i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i veličanstvenog skupa prije 28. godina. Na kojem je dr. Franjo Tuđman poslao jasnu poruku da hrvatski narod želi svoju državu. Ta poruka je poslije pretočena u stvarnost, stvorena je neovisna samostalna država Hrvatska. Ne smijemo zaboraviti naše heroje Domovinskog rata, naše branitelje koji su podnijeli najveću žrtvu u tome svemu. U tom vremenu je trebalo biti hrabar, odlučan i imati viziju za tako veliki povijesni izazov. Imali smo sreću da je se pojavio jedan takav vizionar i na čelu Hrvatske demokratske zajednice zajedno sa Hrvatskim braniteljima to i ostvario’, istaknuo je Bilandžić.

Dodajmo kako je u Sinju danas bilo i izaslanstvo Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak, koje je položilo vijence i zapalilo svijeće i na Spomen obilježju poginulim braniteljima Cetinske krajine u Spomen parku hrvatskih branitelja.

dr.franjo
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh