svabo

Obilježena 30. obljetnica osnutka ‘Samostalne vrličke satnije’

Autor/ica
Objavljeno: 9 listopada, 2021
NASLOVNA

U Vrlici je danas svečano obilježena 30. obljetnica osnutka ‘Samostalne vrličke satnije’, osnovane 10. listopada 1991. godine u Trilju. Vrlička svečanost počela je u središtu mjesta gdje su se okupili pripadnici satnije, njihovi gosti i uzvanici.

MIMOHOD

U svečanom mimohodu koji su predvodili mlade Vrličanke i Vrličani u narodnoj nošnji, članovi KUD-a Milan Begović, sudionici su došli do središnjeg trga gdje su položili vijence i zapalili svijeće za 14 vrličkih branitelja koji su dali svoje živote u obrani Hrvatske. Vijence su položila izaslanstva HVIDR-e Vrlika, Grada Vrlike i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

POLAGANJE VJENACA

Molitvu za poginule Vrličane i sve one koji su ugradili svoje živote u neovisnu Hrvatsku predvodio je vrlički župnik fra Mladen Prolić.

FRA PROLIĆ

Nakon toga svečanost i druženje pripadnika postrojbe i gostiju upriličeno je u Domu kulture u Vrlici, uz prigodan program i sjećanje na Domovinski rat i doprinos Vrličana u obrani Hrvatske. U prigodnim govorima nazočne su pozdravili Anita Blažević, predsjednica Gradskog vijeća Vrlike, te koordinator proslave i čelnik vrličke HVIDR-e Božo Giljan. U ime gradske vlasti, svih Vrličanki i Vrličana, prigodno se obratio gradonačelnik Jure Plazonić koji je od početka bio pripadnik ‘Samostalne vrličke satnije’. Čestitajući svim pripadnicima postrojbe njihov dan Plazonić je između ostaloga naglasio:

‘Vrličani su dali velik doprinos u Domovinskom ratu. Branili su Lijepu našu i kao pripadnici naše satnije, ali i drugih postrojbi HV-a i policije. Grad Vrlika će uvijek kao i dosad biti stalni pokrovitelj obilježavanja značajnih događaja iz Domovinskog rata, počev od našeg Dana branitelja 17. kolovoza do obilježavanja veličanstvene pobjede u Oluji. Hvala onima koji su dali najvrjednije za našu slobodu, a to su njihovi životi, i njihovim obiteljima kao i svim invalidima, braniteljima. Oni su nam omogućili da sada u miru razvijamo našu Vrliku i zato hvala im’.

Kratak ali nadahnut govor o vrličkoj povijesti, a na poseban način o događanjima na početku i tijekom Domovinskog rata, održao je jedan od osnivača satnije, nekadašnji vrlički gradonačelnik i saborski zastupnik Niko Rebić. Govoreći o povijesti Vrlike i životu njenih stanovnika Rebić je između ostalog istaknuo:

‘Burna, teška ali i ponosna je povijest Vrlike. Nije lako bilo Hrvatima u vrličkom kraju od turskog doba pa sve do našeg Domovinskog rata. Iseljavali su se Vrličani po svijetu, od Oliba i drugih mjesta, ali vraćali su se i stvarali novi život na ovom području. Posebno se to vidjelo u Domovinskom ratu. Cijeli ovaj vrlički kraj bio je u potpunosti okupiran od neprijatelja, te dio općine Hrvace što se tiče cetinskog kraja. U toj borbi za našu slobodu Vrličani su kroz ovu satniju i druge postrojbe dali nemjerljiv doprinos. Istaknuo bih samo dva velika događaja. Prvi je bitka za Veli vrh gdje je jedan Vrličanin poginuo, a 11 ih je ranjeno. To je bila pješačka bitka protiv Belih orlova i najžešća bitka na ovom širem cetinskom području. Izvojevali su Vrličani pobjedu u toj bitki. Drugo što mogu kazati je ono što je Vrlička satnija dala u akciji Peruća, i to je na ponos svima nama’.

SATNIJA

U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Tome Medveda, pozdravne riječi uputio je njegov izaslanik, brigadir u miru Ivan Vukić Niper:

‘Ovo je vrijeme kada se diljem Hrvatske slave 30. obljetnice mnogih postrojbi, pa tako i ove vrličke. Svima je poznato kakve je strahote i razaranja pretpjela Vrlika, ali vratila se na svoja ognjišta i sada kazuje jednu novu razvojnu priču. Sve je to zahvaljujući hrabrim braniteljima iz ove satnije i drugih postrojbi HV-a i MUP-a. Zato koristim prigodu da kao vaš susjed s druge strane Svilaje od Unešića i u svoje ime i ministra Medveda čestitam ovu veliku obljetnicu’.

Kordinator ove proslave bio je Božo Giljan, predsjednik vrličke HVIDR-e, koji nije krio zadovoljstvo odazivom branitelja, pripadnika satnije na ovoj proslavi:

‘Jako sam zadovoljan velikim odazivom, tu nas je 80-ak i to je lijepo vidjeti. Vjerujem kako ćemo od sada svake godine dok smo u ovom životu obilježavati naš dan. U tijeku je priprema za izradu monografije ‘Vrličani u Domovinskom ratu’. Želja nam je u jednoj monografiji istaknuti sve Vrličane koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, u postrojbama HV-a, policije ili drugih postrojbi, da dostavom svojih podataka, fotografija, pripadnosti postrojbi, godine rođenja, pomognu da se napravi cjelovit popis branitelja kao dio monografije. Dostava traženih podataka bit će najkasnije do 1. travnja 2022. godine. Sve informacije mogu se dobiti na moj broj, 091 543 5674.

GILJAN FOTO

Inače, prema sada dostupnim podatcima u Domovinskom ratu sudjelovalo je preko 500 Vrličana, a njih oko 400 bili su pripadnici vrličke satnije, kojom su od osnutka te tijekom rata zapovijedali Ante Baković, Niko Grizelj i Ivan Totić.

Ovom prigodom organizator je dodjelio zahvalnice i prigodne poklone pojedincima, ustanovama i tvrtkama koji su pomogli ovu svečanost kao i praćenje svih aktivnosti vrličkih branitelja. Među dobitnicima ovih priznanja je i Hit radio.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh