fruhwald

Održan sastanak na temu uspostave poljoprivrednog smjera u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 27 srpnja, 2021
sastanak

U sinjskoj Gradskoj vijećnici danas je održan sastanak na temu uspostave srednjoškolskog smjera u području poljoprivrede u Sinju, na primjerima dobre prakse.

Jedan takav primjer je Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda, koja se već dugi niz godina profilirala kroz europske projekte. Ravnateljica škole Marija Tomić, rođena Sinjanka (djevojačko Kokić) boravila je danas u Gradu Sinju, gdje se sastala sa savjetnicom za Svjetsku banku dr. sc. Danicom Ramljak. Sastanku su još nazočili dogradonačelnik Sinja Denis Bobeta, ravnatelj Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Stipe Ivišić i predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića ‘Bili cvitak’ Sinj Sandra Kovač Levantin.

‘Samo ove godine imamo sedam aktivnih projekata, nije jednostavno uz sav sustav obrazovanja prenijeti na zaposlenike i učenike jednu takvu mobilnost. Naš je cilj da djeci kroz mobilnosti europske države, a preko 40 europskih država smo obišli, napraviti motivaciju za upis. Ta škola koju zovu poljoprivredna ima još sedam različitih zanimanja, a cilj je ostati u poljoprivredi, naročito sada u skladu s europskim direktivama zeleno i digitalno. Kod samih regionalnih centara koji su proglašeni u Republici Hrvatskoj, proglašeni smo mentorima svim regionalnim centrima i ta suradnja preko projekata Svjetske banke, naše poznate Danice Ramljak, je zapravo uspostavljena baš u toj bioekonomiji. Pokušala sam prezentirati naše projekte, odnosno sredstva koja su uložena, da se vidi da je sve zapravo vraćeno u praktičnu nastavu tom učeniku’, kazala je Tomić.

Dr. sc. Danica Ramljak kaže kako je krajnji cilj svih ovih aktivnosti razvoj poljoprivrede koja je strateška za Republiku Hrvatsku, Splitsko-dalmatinsku županiju i Grad Sinj.

‘Sinj ima ogroman potencijal koji nije iskorišten u poljoprivredi i s obzirom na to da je Sveučilište u Splitu otvorilo taj studij mediteranske poljoprivrede, nada je da će se uz taj studij razvijati novi studijski programi. Jedan od studijskih programa koji bi mi dugoročno htjeli napraviti je digitalizacija u poljoprivredi. Ideja je da se s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla i drugim privatnim tvrtkama razvije inovacijski centar. Našu Sinjanku Mariju Tomić Kokić poznam zbog projekta Svjetske banke koji radi Vlada RH, ali sam i bila u njezinoj školi u Slavonskom Brodu, koja je najbolja škola u poljoprivredi u državi. Ono što sam tamo vidjela se ne viđa svaki dan, to je jedna svjetska razina u hrvatskim okvirima. Poanta je da se napravi obrazovna vertikala, znači od srednje škole do fakultetske razine, da se ta vertikala uspostavi u modernom obrazovanju poljoprivrede. Sinj, recimo, nema ni jedan razred, no ako krenemo s jednim to je za početak izvrsno, a nadam se da će ih biti više’, kazala je Ramljak.

sastanak

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh