TOMMY mel

Održan spektakularni prvi boksački trofej Marjana u Splitu

Autor/ica
Objavljeno: 13 svibnja, 2024

Izvor: HBS

Na splitskim Gripama, u sjajnom ambijentu i organizaciji Boksačkog kluba Torcide, održan je spektakularni 1. boksački Trofej Marjana uz sudjelovanje boksača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Sj. Makedonije.

Spektakl na Gripama otvorio je predsjednik Europske boksačke federacije EUBC-a dr. Ioannis Filippatos uz glavnog tajnika EUBC-a Kirilla Shchekutyeva.

Predsjednik EUBC-a dr. Ioannis Filippatos i glavni tajnik Kirill Shchekutyev nagrađeni su prigodnim zahvalnicama, kao i predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak, Antonio Kuzmanić (dogradonačelnik Grada Splita), Gordon Cerjan (ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti u Splitu) i dekan Kineziološkog fakulteta u Splitu, prof.dr.sc. Frane Žuvela.

Priznanja za potporu i doprinos organizaciji prvog boksačkog Trofeja Marjana uručili su im predsjednik i glavni trener BK Torcide Dražen Burić, Marko Troskot (glavni tajnik BK Torcide) i Jurica Runtić, predsjednik Marketinške komisije Svjetske boksačke federacije IBA-e.

Trofej Marjana na Gripama otvoren je prigodnim ‘Splitskim plesom’ u izvedbi Kulturno-umjetničkog društva Jedinstvo. Održano je ukupno 11 odličnih mečeva, a uz brojne poklonike boksa, potporu boksačima u ringu došli su dati naši vrhunski i trofejni boksači kao olimpijac, a sada uspješni profesionalac Luka Plantić i superteškaš i višestruki prvak, osvajač EUBC kupa Marko Milun, kao i Lucija Bilobrk, naša doprvakinja Europe s nedavnog Europskog prvenstva u Beogradu.

Trofej Marjana uvodnom borbom dobio je čast otvoriti najviši hrvatski boksač sa 205 cm, tek 16-togodišnji Josip Tokić koji je u ring ušao prvi put nakon osvojene brončane medalje na Europskom prvensvu mlađih seniora u Poreču, prve povijesne europske medalje za BK Torcidu i prvog europskog odličja za splitski boks nakon 20 godina i uspjeha Vedrana Đipala.

Tokić je uvjerljivo u tri runde svladao Makedonca Lisija Hodžadžikua jednoglasnom odlukom sudaca.

Njegov klupski partner i prijatelj, lani juniorski reprezentativac Torcide Šime Čerina nije uspio završiti meč u kategoriji mlađih seniora u kojem je imao bodovnu prednost jer je zbog krvarenja iz nosa morao biti označen prekid protiv Makedonca Erija Hana.

Torcidaši su nanizali još tri pobjede, sve tri protiv kvalitetnih, čvrstih predstavnika Italije sa Sicilije  – doprvak Hrvatske Ivan Vukasović u srednjoj kategoriji do 75 kg, a Torcidin ‘Tyson’ Ivan Rajčić do 86 kg, kao i iskusni Josip Perković koji je meč do 86 kg završio nokautom u prvoj rundi, pogodivši talijanskog suparnika u jetru nakon čega više nije mogao ustati i nastaviti borbu.

Uz Perkovićev nokaut, strahovitim udarcem u drugoj rundi meč je završio i Slovenac Ilija Lischuk u kategoriji do 71 kg protiv protivnika iz Italije.

U tri meča nastupili su predstavnici splitskog Pauka – dvostruki hrvatski prvak u lakoj kategoriji (seniori i U-22) Matej Zebić pobijedio je u neizvjesnom, izjednačenom meču talijanskog suparnika  podijeljenom odlukom 3:2, a blizanac Ante Zebić u 63,5 kg jednoglasno je izgubio od Makedonca Rustemovskog.

Mladi reprezentativac Marin Jelačić u drugoj borbi do 63,5 kg u dinamičnom, žestokom okršaju jednoglasno je pobijedio Talijana Spampinata.

Prvi Trofej Marjana zaključile su borbe superteškaša – Lokomotivin div Ilija Čubić u okršaju s nižim, ali i te kako opasnim Slovencom Januzajom uspio je dobiti prednost 4:1, a drugi meč u +92 kg označio je povratak bivšeg prvaka Josipa Žižića (još 2014. godine bio je prvak Hrvatske, ali tada do 75 kg) koji se nakon pet godina vratio u ring, sada kao član najmlađeg registriranog kluba u HBS-u, BK Vuk iz Otoka.

Žižić se uspješno vratio u ring nakon petogodišnje stanke i uspio je iskontrolirati čvrstog, vrlo neugodnog Talijana Manucuccija za čistu 5:0 pobjedu u sve tri runde.

Čestitke svim sudi0nicima i organizatorima 1. boksačkog Trofeja Marjana koji bi trebao postati tradicionalan i dati boksački doprinos svake godine svetkovinama Svetog Dujma i Dana Marjana u Splitu.

REZULTATI PRVOG TROFEJA MARJANA (nedjelja, 12. svibnja 2024., ŠC Gripe):

MLAĐI SENIORI:

-86 kg: Josip Tokić (Torcida Split) – Lisi Hodžadžiku (Makedonija) 5:0
-86 kg: Šime Čerina (Torcida Split) – Eri Hani (Makedonija) RSC R2

SENIORI:
-60 kg: Matej Zebić (Pauk Split) – Francesco Ingallinera (Italija) 3:2
-63.5 kg: Ante Zebić (Pauk Split) – Ruzdi Rustemovski (Makedonija) 0:5
-63.5 kg: Marin Jelačić (Pauk Split) vs. Tommaso Spampinato (Italija)
-71 kg: Reina Domenico (Italija) vs. Ilija Lischuk (Slovenija) KO R2
-75 kg: Ivan Vukasović (Torcida Split) vs. Giuseppe Rubino (Italija) 3:2
-86 kg: Ivan Rajčić (Torcida Split) vs. Marco Coscia (Italija) 5:0
-86 kg: Josip Perković (Torcida Split) vs. Davide Ranucci (Italija) RSC R1
+92 kg: Ilija Čubić (Lokomotiva Zagreb) vs. Djelon Januzaj (Slovenija) 4:1
+92 kg: Josip Žižić (Vuk Otok) vs. Giorgio Manucucci (Italija) 5:0

ferata@ferata.hr
0997370409