tramax

Sinjski proračun smanjen za 6,2 milijuna kuna

Autor/ica
Objavljeno: 28 listopada, 2014

vijece271014

U sinjskoj Gradskoj vijećnici jučer je održana 12. sjednica Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o 5 točaka dnevnog reda.

U okviru aktualnog sata postavljeno je nekoliko zanimljivih vijećničkih pitanja koja su se uglavnom odnosila na zapošljavanja u gradskim tvrtkama bez javnog natječaja i uređenje ulice Domovinskog rata.

Po završetku vijećničkih pitanja prešlo se na raspravu o prijedlogu izvršenja gradskog proračuna za prvih 6 mjeseci ove godine. Prvi se za raspravu javio nezavisni vijećnik Miro Bulj koji se osvrnuo na nekoliko stavki koje su planirane, a nisu ostvarene. Između ostalog, osvrnuo se i na izgradnju nogostupa Suhač – Karakašica, ističući kako je gradska vlast prilikom donošenja proračuna uvrstila ovaj projekt i osigurala sredstva, premda nije bila napravljena nikakva dokumentacija. Naglasio je kako je planiranje neizvedivog izrugivanje s biračima te da proračun treba planirati realno. U raspravu se uključio i vijećnik HDZ-a Denis Bezić koji je podsjetio kako proračun iz godine u godinu pada, a plaće administracije ostaju iste. Također je kritizirao vladajuće zbog nedovoljnog uređenja grada, a posebno nezadovoljstvo izrazio je zbog slabog povlačenja sredstava iz EU fondova. Kazao je kako zbog svega navedenog njegova stranka neće podržati predloženo izviješće. Odgovarajući vijećnicima, gradonačelnik Ivica Glavan kazao je kako je riječ o izvješću za prvih pola godine, a kada bi ono obuhvatilo sve što se do danas napravilo, slika bi bila drugačija. Ipak, izviješće je usvojeno većinom glasova. Podršku su mu osim vijećnika vladajuće Nezavisne liste dr. Jadrijevića dali vijećnici koalicije SDP-HNS te nezavisni vijećnik Žarko Delić Maći, dok su protiv bili vijećnici Nezavisne liste Mira Bulja i HDZ-HSLS.

Potom je uslijedila rasprava o izmjenama i dopunama ovogodišnjeg proračuna Grada Sinja, koji se rebalansom smanjuje za 6 milijuna i 240 tisuća kuna. Tijekom rasprave vijećnik Miro Bulj kazao je kako se rebalans uglavnom donosi kako bi se povećala sredstva za izgradnju sportske dvorane. Istaknuo je kako neće podržati ovakav rebalans jer je on nerealan, netransparentan i nepošten. Nadovezao se HDZ-ov vijećnik Denis Bezić koji je kazao kako se na svim stavkama sredstva smanjuju ili ukidaju, a jedino se povećavaju za sportsku dvoranu. Istaknuo je kako HDZ neće glasati niti za rebalans ovogodišnjeg niti za proračun za 2015. godinu. U raspravu se uključio i čelnik sinjskih socijaldemokrata Stipe Jadrijević Cvrlje koji je, analizirajući prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna, kazao je kako se prihodovna strana izvršava prema očekivanoj dinamici. Izrazio je zabrinutost zbog realizacije sredstava iz fondova EU-a te istaknuo kako bi se po tom pitanju trebalo puno više raditi. Nakon poduže rasprave, na inicijativu SDP-a gradonačelnik Glavan odlučio je kako ipak neće umanjiti sredstva za uređenje ulice Domovinskog rata, a 980 tisuća kuna koja je namjeravao smanjiti namirit će se s projekta uređenja staza Križnog puta, održavanja nerazvrstanih cesta, izgradnje Alkarskih dvora, izgradnje nogostupa Put Pavića, financiranja projekata iz EU fondova i kupovine nekretnina. Ovakav rebalans proračuna prihvaćen je s 11 glasova vijećnika NL dr. Jadrijevića, SDP-HNS i Žarka Delića, dok je protiv bilo 10 vijećnika NL Mira Bulja i HDZ-HSLS.

Na jučerašnjoj sjednici pred vijećnicima su se našle i Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada Sinja. Nakon rasprave u kojoj je na pitanje vijećnika odgovarao Mario Pezelj, predstavnik tvrtke Arheo koja je izradila izmjene i dopune, vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog Izmjena i dopuna PPU grada Sinja.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh