VRLAFEST

Održana konferencija županijskog Stožera: Situacija je sve ozbiljnija

Autor/ica
Objavljeno: 20 studenoga, 2020
stozer press

Ispred COVID ambulante na splitskom Mertojaku danas je održana konferencija za novinare na temu  epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Medijima su se obratili ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin, infektolog dr. Ivo Ivić, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa te zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. Vikica Krolo.

Dr. Željka Karin kazala je kako naša županija i danas ima veliki broj novozaraženih koronavirusom, pozitivno je preko 40 posto testiranih osoba. Dodala je kako se u zadnje vrijeme bilježi stalan linearni rast novozaraženih i situacija je zabrinjavajuća. Prosječna dob zaraženih je 42,7 godina, a najviše novooboljelih osoba je u dobi od 30 do 50 godina. Dr. Karin je apelirala na građane da se pridržavaju mjera, jer ako ne budu, uzalud su i ove, a i strože mjere.

‘Da smo se od prvog dana držali mjera, ne bi došlo do ovih strožih. Bojim se da ako nastavimo ovako, ako budemo imali tajne klubove, ako se i dalje bez maske i distance budemo družili u kafićima s nepoznatim ljudima koji nisu iz našeg kruga, ne budemo li vodili računa o sportskim klubovima i ne budemo li radili u smjenama, imat ćemo još lošiju situaciju, situacija će eskalirati. Nažalost, slika treba biti još ružnija da bi se neki ljudi uvjerili da je situacija ozbiljna’, kazala je Karin.

Dr. Karin je istaknula kako ponovno ima dosta zaraženih u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj te u Centru za rehabilitaciju ‘Fra Ante Sekelez’ u Vrlici, gdje je zaraženo 6-7 štićenika i 1-2 djelatnika. Dodala je kako se vrhunac epidemije očekuje kroz tjedan-dva te izrazila nadu da ćemo za Božić imati povoljniju situaciju. To, naravno, ovisi o tome koliko će se građani pridržavati epidemioloških mjera.

Infektolog dr. Ivo Ivić kazao je kako je u KBC-u Split trenutno 139 hospitaliziranih COVID pacijenata, a 15 ih je na respiratoru. Dodao je kako u bolnici ima 200 mjesta, a Spaladium arena je zadnje rješenje. Posebno se osvrnuo na dolazak pacijenata na hitni infektološki prijem KBC-a Split.

‘Pritisak na tu našu ambulantu zadnjih tjedana je zaista visok, obavlja se preko 100 pregleda dnevno. Međutim, preko 50 posto testiranih nije imalo jakoga razloga da dođe baš na prijem klinike jer nisu hospitalizirani. Alternativa za njihovo zbrinjavanje su ordinacije obiteljske medicine i COVID ambulanta na Mertojaku’, kazao je dr. Ivić te dodao kako pacijenti dolazeći na hitni prijem infektologije bez jake potrebe izlažu sebe velikom opterećenju i čekanju do pregleda.

Nadovezala se zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. Vikica Krolo koja je građanima poručila da se, kada imaju simptome koronavirusa, najprije jave svojim liječnicima obiteljske medicine.

‘Ako slučajno ne radi njihov liječnik obiteljske medicine, postoji ova COVID ambulanta gdje stalno dežuraju liječnici obiteljske medicine. Dakle, nema potrebe da oni pacijenti koji nemaju teške simptome idu u bolnicu, s obzirom da je bolnički sustav preopterećen. Bolnica se treba čuvati za teže slučajeve, svi mi nekad možemo zatrebati tu bolnicu’, kazala je dr. Krolo.

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa kazao je kako COVID ambulanta radi svaki dan od 7 do 19 sati. Pacijenti se uvijek mogu javiti na broj telefona 669-264, a pacijenti mogu doći i osobno.

‘Liječnici rade u dvije smjene, pregledi se mogu obavljati, imaju ovdje svu potrebnu opremu. Još jednom ponavljam svim pacijentima – prvo u svoju ambulantu, ako ne radi onda u COVID ambulantu, a tek kao zadnja opcija hitni infektološki prijem’, kazao je dr. Marko Rađa.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh