mel PM SOLAR

Održana radionica za uzgajivače dalmatinskog magarca

Autor/ica
Objavljeno: 1 listopada, 2024

Udruga primorsko dinarski magarac

U prostorijama Muzeja Cetinske Krajine, na adresi Andrije Kačića Miošića 5, Sinj održana je radionica za uzgajivače i ljubitelje magaraca te one koji žele više saznati o magarcima na temu ‘Naš primorsko-dinarski magarac, staro blago novoga sjaja –  kako ga čuvati i koristiti, vlorizacija prigoda i proizvoda’.

Cilj radionice koju je organizirala Udruga Primorsko-dinarskog magarca je razmjena iskustva i znanja uzgajivača i predavača s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stečena višegodišnjim terenskim i znanstvenim radom o odlikama primorsko-dinarskih magaraca, mlijeku magarica (proizvodnja, prerada i plasman), mesu magaraca (proizvodnja, prerada, plasman).

Udruga Primorsko-dinarskog magarca je nevladina neprofitna udruga kojoj je cilj očuvanje magaraca s primorsko dinarskog područja. Svojim radom udruga želi sačuvati autohtonost pasmine primorsko-dinarskog magarca održavanjem edukacija o povijesnom, ekonomskom i kulturnom značaju magaraca, ekonomskoj iskoristivosti magaraca, zdravlju magaraca, organiziranjem događanja s magarcima, povezivanjem uzgajivača, te proizvođača proizvoda od magaraca, edukacija uzgojivača o potporama iz EU, državnih resora i privatnih investicija, koordinacija odnosa i prijenos informacija između uzgajivača, struke i institucija

Predavač na radionici bio je prof.dr.sc. Ante Ivanković koji je već dvadeset godina i Nacionalni koordinator za očuvanje naših autohtonih pasmina pri FAO-u. U kontaktu je s uzgajivačima Primorsko-dinarskog magarca još od 1997., od kada je vodio prve evidencije i umatičavanja na terenu Sinja, Knina, Drniša, Imotskoga i drugih mjesta.

Autohtone pasmine magaraca bile su tema i njegove disertacije, koja je bila podloga priznavanju pasmine. Prije petnaestak godina vodio je istraživanja vezana za tehnologiju proizvodnje i plasmana mlijeka, te će knjigu proizišlu iz projekta predstaviti na samoj tematskoj radionici. Trenutno vodi projekt koji je u većoj mjeri fokusiran na meso izvornih pasmina, uključujući i meso magarca.

Proizvodnja mlijeka magarica te očuvanje pasmine usko su vezani za učinkovitu i redovitu reprodukciju, te je stoga bitno pitanje plasmana mesa magaraca. Stoga se u prvom dijelu radionice govorilo o tehnologiji proizvodnje, preradi i plasmanu mlijeka magarica, a u drugom dijelu o mesu magaraca, njegovim karakteristikama, mogućnostima prerade i plasmana.

Na radionici je sudjelovalo 50-ak sudionika među kojima je bilo 20-ak predstavnika OPG-ova koji su imali prigodu kušati salame na bazi mesa magarca.

Ugodnom druženju na radionici pridonio je prigodni domjenak i poklon paket za goste.

Udruga Primorsko-dinarskog magarca na radionici je najavila i buduće aktivnosti svoga rada, među kojima je i besplatna dodjela magarice onome tko će zadovoljavati uvijete.

ferata@ferata.hr
0997370409