lady

Ivici Glavanu posthumno nagrada za životno djelo

Autor/ica
Objavljeno: 13 kolovoza, 2016
svecana_sjednica11

Povodom Dana Grada Sinja, koji se slavi na blagdan Velike Gospe, u hotelu Alkar sinoć je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja. 

Uoči same sjednice izaslanstva Grada te predstavnici javnog, društvenog i političkog života zapalili su svijeće i položili vijence kod Središnjeg križa na groblju sv. Frane, na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, te na posljednjem počivalištu preminulih sinjskih gradonačelnika Ivice Glavana i Nikole Tomaševića.

Ovoj sinjskoj svečanosti nazočili su ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić, dožupan Luka Brčić, načelnici i gradonačelnici općina i gradova s područja cetinskog kraja, gradonačelnici Zagreba, Vukovara i Trogira Milan Bandić, Ivan Penava i Ante Stipčić, izaslanstvo prijateljske općine Prozor-Rama, osobe iz javnog, društvenog i političkog, gospodarskog života Sinja i županije, predstavnici VAD-a te slavodobitnik 301. Alke Tino Radanović.

Na početku svečane sjednice nazočne je prigodno pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Ivana Šabić, ističući kako se ovogodišnja sjednica održava u godini jubileja 300. godina od krunjenja Gospine slike. Izrazila je nadu kako će svi oni koji ovih dana pohode Sinj svojim domovima ponijeti lijepe uspomene.

Predsjednica Gradskog vijeća zahvalila je gostima, uzvanicima i prijateljima Sinja na dolasku obilježavanja Dana Grada Sinja, a svim Sinjankama i Sinjanima čestitala je njihov dan.

U ime čelnika gradova i općina s područja županije Splitsko-dalmatinske prigodne riječi uputio je trogirski gradonačelnik Ante Stipčić. U ime gradova prijatelja Sinja, čestitku Sinjanima za njihov dan prenio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Gvardijan sinjskog Svetišta fra Petar Klapež u svom je govoru podsjetio na velike sinjske jubileje te posebno najavio svečanosti koji će se upriličiti od 22. do 25. rujna ove godine, kada će se svečano obilježiti 300. godina od krunjenja Gospine slike. Sinjski gvardijan u ime Svetišta i Samostana Gospe Sinjske čestitao je Dan Grada Sinja i pozvao sve na veliko misno slavlje 15. kolovoza, koje će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Čestitajući domaćinima Dan Grada, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić govorio je o dosadašnjoj suradnji Županije i Grada na mnogim projektima, posebno ističući prošlogodišnja i ovogodišnja ulaganja u objekte Ispostave županijskog Doma zdravlja u Sinju, a posebno u novi Odjel za hemodijalizu.

Za razliku od prošlih godina, na sinoćnjoj sjednici nije bilo taksativnih nabrajanja i čitanja što je gradska vlast odradila tijekom godine. Ovoga puta prikazan je kratki video-uradak u kojem su gradonačelnica Kristina Križanac i njeni suradnici, kao i osobe iz društvenog, javnog, sportskog i gospodarskog života govorili o učinjenom tijekom jednogodišnjeg razdoblja. U tom video-prikazu istaknute su aktivnosti na uređenju novog rotora u gradu, izgradnji dječjih vrtića u Turjacima i Hanu, sportskoj dvorani i drugim objektima, kao i pomoći građanima u energetskoj obnovi stambenih objekata, pomoći sportu, kulturi, školstvu itd.

Ovom prigodom ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić i gradonačelnica Kristina Križanac potpisali su ugovor o provedbi financiranja projekta ‘Sinj u sridu’. Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo je Odluku o dodjeli bespovratnih 56.843.992,20 kn kuna Gradu Sinju za projekt ‘Sinj u sridu’.

‘Htio bih prije svega reći da ovim projektom Grad Sinj dobiva blizu 70 milijuna kuna, od toga 57 milijuna bespovratnih sredstava preko Ministarstva iz EU fondova, a još se dodaje od strane Ministarstva dodatnih sedam milijuna kuna. Ovo je najznačajniji financijski projekt Grada Sinja do sada, veći od samog ovogodišnjeg gradskog proračuna. Ovo je najbolji pokazatelj što Ministarstvo kojem sam na čelu misli o ovom sinjskom kraju. S ovom iznosom i planiranim projektom Grad Sinj će sigurno promijeniti svoj izgled i naličje, uređujući kulturne i ostale sadržaje’, kazao je ministar Tolušić, koji je ovom prigodom svim Sinjankama i Sinjanima čestitao Dan Grada i blagdan Velike Gospe.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac nije krila veliko zadovoljstvo ostvarenim projektom.

‘Ovo je nešto posebno za naš grad i moramo biti ponosni. Ministar Tolušić donio nam je najbolju moguću čestitku za naše slavlje i u ime svih Sinjana i Sinjanki od srca mu zahvaljujem. Nije mala stvar dobiti bespovratnih 57 milijuna kuna i još od Ministarstva sedam. Zaista smo u prigodi našu sredinu učiniti još boljom, a naša kulturna dobra još više staviti u funkciju turizma i svekolikog razvoja’, kazala je Kristina Križanac.

Na pitanje što sve obuhvaća projekt ‘Sinj u sridu’, gradonačelnica Križanac je kazala:

‘Projekt obuhvaća tvrđavu Kamičak, utvrdu Stari grad, realizirat ćemo Centar tradicijskih obrta. Ulice u središtu grada koji se naslanjaju na kulturne sadržaje ćemo obnoviti, na Hipodromu izgraditi interpretacijsko-edukativni centar, gdje je u prvom planu tematika alke, i još mnogo drugih stvari’, kazala je Križanac, ističući kako će gradska vlast projekt u cijelosti predstaviti na konferenciji za medije, koja će se održati 19. kolovoza u Gradskoj vijećnici.

Na kraju svečanosti gradonačelnica Kristina Križanac i predsjednica Gradskog vijeća Ivana Šabić uručile su ovogodišnje nagrade Grada zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Kolektivna nagrada dodijeljena je Nogometnom klubu Junak, povodom 100 godina postojanja najstarijeg i najvećeg sportskog kolektiva u Gradu Sinju. Tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja iz njegova su pogona proizašle generacije nogometaša, deseci prvoligaških igrača te reprezentativaca u svim kategorijama. Cijelo stoljeće Junaka su pratili i bodrili vjerni navijači te su upravo ljubav i zanos igrača, uprave i navijača bili glavnim zalogom stogodišnje tradicije koja se nastavlja i dalje.

Kolektivnu nagradu grada Sinja dobio je i Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, za dugogodišnji doprinos zdravstvenoj zaštiti stanovnika na području Grada Sinja, te zbog nesebičnog humanitarnog odazivanja i suradnji s Gradom Sinjem prilikom organiziranja mnogih javnih, društvenih događanja gdje su nezamjenjiv faktor osiguranja i pravovremenog pružanja pomoći u kritičnim situacijama.

Osobne nagrade Grada Sinja dobili su Branko Ezgeta-Single, za sveukupni društveni doprinos i neizbrisiv trag koji je ostavio kao alkarski momak, štitonoša i arambaša, ali i kao aktivan sportaš, te dugogodišnji sportski i prosvjetni djelatnik; Marko Jazidžija, vlasnik i direktor najveće proizvodne firme namještaja na području Sinja, koja zapošljava 80-ak djelatnika, za dugogodišnji izuzetan doprinos razvoju gospodarstva sinjskog kraja, poglavito u vremenima ekonomske krize te Ivan Milun, međunarodno priznati i nagrađivani inovator za svoje inovacije dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova starih kuća za koji mu je priznat patent. Ivan Milun ujedno je i uspješan član Klape Sinj.

Nagradu za životno djelo posthumno je dobio pokojni gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, za ustrajanost, entuzijazam te neumoran rad i predanost u ostvarivanju napretka Grada Sinja i njegovih sugrađana. Svoju ljubav prema rodnom gradu i težnju za boljom budućnošću svog grada i njegovih stanovnika izražavao je kroz predano obnašanje dužnosti gradonačelnika Grada Sinja od 2009.-2015. godine, ali i svojim uspješnim djelovanjem u svim ostalim segmentima života jedne lokalne zajednice. Tako se ističe njegovo uspješno djelovanje na području sporta, novinarstva, izdavaštva, u udrugama civilnog društva i rada u školstvu. Ovu nagradu uz svoju djecu primila je supruga pokojnog gradonačelnika Marina Glavan, koja nam je kratko kazala:

‘Što kazati nego da smo ponosni na njega. Srcem, dušom i ponosom smo tu. Za sve što je napravio za ovaj grad njegovi sugrađani su mu zahvalili. Od srca veliko hvala svima’, kazala je Marina Glavan.

U ime svih nagrađenih zahvalio se Marko Jazidžija, istaknuvši kako će novčanu nagradu koja mu pripada donirati Centru ‘Juraj Bonaći’ u Sinju.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Klapa Sinj, kantautor Branimir Norac, a u svojim lijepim odorama svečanost su uveličale Sinjske mažoretkinje i članice KUD-a Sinj. Program je vodila Jelena Pavić.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh