HEP kultura Alkar

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 14 kolovoza, 2018
23.

U hotelu Alkar sinoć je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja, povodom Dana Grada koji se slavi sutra, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe.

Prije same sjednice upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Središnjeg križa na groblju Sv. Frane i na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a izaslanstvo Grada Sinja položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobovima pokojnih gradonačelnika Ivice Glavana na groblju Sv. Roka u Udovičićima i na grobu bivšeg gradonačelnika Nikole Tomaševića u Brnazama.

Svečanoj sjednici sinjskog gradskog vijeća i ove godine nazočio je veliki broj uzvanika – saborski zastupnici Miro Bulj i Ivan Šipić, koji je ujedno bio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban koji je sinoć bio i u ulozi izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, dožupan Luka Brčić, gradonačelnici i načelnici susjednih općina i gradova te gradova prijatelja, predstavnici Viteškog alkarskog društva, slavodobitnik 303. Sinjske alke Josip Čačija i njegov alkarski momak Zdeslav Ćurković, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te ostale osobe iz javnog i društvenog života Sinja i cetinskog kraja.

Na početku sjednice okupljene je pozdravio potpredsjednik sinjskog Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić, koji se osvrnuo na rad Gradskog vijeća u proteklih godinu dana.

‘Dakle, u tom razdoblju Gradsko vijeće održalo je 12 redovnih i 6 izvanrednih sjednica. Na sjednicama je doneseno niz odluka i programa uglavnom usmjerenih potrebama u komunalnoj infrastrukturi, društvenim djelatnostima, socijalnoj skrbi i obrazovanju. Isto tako, donosile su se odluke koje su u funkciji razvoja grada, podrške gospodarstvu te podizanju kvalitete života građana. Naravno, nije sve bilo idealno. Bilo je tu i povišenih tonova, žučne rasprave, ali ipak kazao bih u granicama pristojnosti i međusobnog uvažavanja. I dalje je zadaća svih nas, ne samo gradskih vijećnika, nego svih onih koji su na bilo koji način odgovorni za situaciju u gradu i županiji, da iniciramo nove važne projekte za ovaj grad i punom snagom da podržimo sve projekte, ma s koje strane dolazili, a posebno one u smislu pronatalitetne, razvojne i gospodarske politike’, kazao je između ostalog Bilandžić.

Cijeli govor potpredsjednika Gradskog vijeća Anđelka Bilandžića pročitajte OVDJE.

U ime čelnika gradova i općina s područja cetinskog kraja te u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića okupljene je pozdravio načelnik Općine Otok Dušan Đula, u ime Vlade RH saborski zastupnik i triljski gradonačelnik Ivan Šipić, u ime Županije i Predsjednice RH Blaženko Boban te načelnik Posušja Branko Bago.

Nakon pozdravnih govora prikazan je kratki film o tome na čemu se u Sinju radilo u proteklih godinu dana, a potom je okupljene pozdravila i gradonačelnica Sinja Kristina Križanac. Uz čestitku sugrađanima povodom Dana Grada Sinja i blagdana nebeske zaštitnice Velike Gospe – Čudotvorne Gospe Sinjske, gradonačelnica je kazala:

‘Godina iza nas je zaista bila jedna turbulentna godina, ali mogu kazati da je uspješna godina. Ne onoliko koliko bi svih mi željeli, ali zaista smo se trudili i radili smo na svim našim projektima. U svakom slučaju, dva su velika projekta koja se odvijaju na području našega grada – projekt Sinj u sridu, gdje kulturnu baštinu stavljamo u funkciju turizma i gospodarstva. Raspisali smo 13 javnih i bagatelnih nabava, očekujemo da će se 85 posto tog projekta realizirati do kraja ove godine, jer smo zbog pada Proračuna dobili prolongiranje roka za realizaciju. Predstoji još jedna javna nabava, koja je nažalost prije dva-tri mjeseca poništena politički i sad idemo ponovno u postupak javne nabave. Vjerujem da će nam SAFU ponovno prolongirati rok za realizaciju projekta. Drugi veliki projekt je Aglomeracija, zatvoreni kanalizacijski sustav, gdje sada očekujemo raspisivanje natječaja’, kazala je Križanac.

O tome što Sinj čeka u narednom razdoblju gradonačelnica Križanac je kazala:

‘Pred Sinjom je definitivno jako puno posla, ali samim time je pred nama jedna bolja i svjetlija budućnost. Kroz sve naše projekte omogućujemo svim našim poslovnim subjektima, dakle poljoprivrednim gospodarstvima, zadrugama i našim firmama da se naslone na projekte koje radimo. Na takav način svi ostvarujemo bolji profit i bolju priliku za nova zapošljavanja’, naglasila je Križanac.

Govor gradonačelnice Kristine Križanac sa svečane sjednice pročitajte OVDJE.

Potom je uslijedio najsvečaniji dio večeri – dodjela javnih priznanja Grada Sinja za 2018. godinu.

Nagradu za životno djelo dobio je istaknuti sinjski glazbenik Josip Župić Mazo, čiji je cijeli život prožet glazbom i prenošenjem znanja na mlađe generacije, za izuzetan doprinos društvenom i javnom životu Sinja, prije svega kroz dugogodišnje djelovanje u Gradskoj glazbi Sinj u kojoj je odgojio generacije sinjskih glazbenika.

Osobna nagrada dodijeljena je fra Miroslavu Modriću, franjevcu, članu Provincije Presvetog Otkupitelja – Split, župniku Župe sv. Ante Padovanskog u Prugovu, vitezu reda Svetog groba jeruzalemskog, autoru brojnih značajnih dokumenata, priručnika i knjiga pretežno s tematikom Svete zemlje, kojima je dao veliki doprinos hrvatskoj hodočasničkoj kulturi kao i kulturi putovanja.

Osobnu nagradu dobio je dugogodišnji predsjednik Sinjskog pučkog kazališta Željko Viculin za izuzetan doprinos kulturnom životu grada Sinja promicanjem i unaprjeđenjem rada Sinjskog pučkog kazališta.

Osobnu nagradu dobio je i predsjednik Športskog kluba uzgajivača golubova listonoša Sinj Ante Filipović, za dugogodišnje ustrajno i uspješno djelovanje, ne samo u svojstvu predsjednika kluba nego i u svojstvu istaknutog dužnosnika Hrvatskog saveza uzgajivača golubova listonoša, u kojem trenutno obnaša dužnost dopredsjednika.

Kolektivna nagrada dodijeljena je Aeroklubu Sinj za dugogodišnje uspješno djelovanje čije je članstvo svih ovih desetljeća djelovalo na različitim sekcijama – od modelarstva, preko padobranstva, jedriličarstva, motornog letenja te se značajan broj članova obučio za profesionalna zanimanja u zrakoplovstvu.

Kolektivna nagrada dodijeljena je i Glazbenoj udruzi ‘Sinjski slavuji’ povodom desetogodišnjeg rada i doprinosa u promicanju glazbene umjetnosti te unaprjeđenju društvenog i kulturnog života Sinja kroz tri glazbene sekcije – Mješoviti zbor grada Sinja, Dječji zbor Sinjski slavuji te Instrumentalni sastav.

U ime svih laureata zahvalio se fra Miroslav Modrić, koji je između ostalog kazao:

‘Ne zaboravimo da našu društvenu zajednicu, i naše životno okruženje, neće nitko učiniti boljim i ljudskijim ako mi sami to ne učinimo. To valja uvijek imati na umu. Ako ne, stalno ćemo zaostajati za našim mogućnostima i stvarnim potrebama. A Sinj, svi to vidimo i znamo, ima vrijednih i mudrih. Valja ih samo prepoznati i dati im mogućnost’, kazao je fra Miroslav.

Cijeli govor fra Miroslava Modrića pročitajte OVDJE.

U glazbenom dijelu nastupili su Klapa Sinj, mladi saksofonist Tomo Domazet i flautistica Mia Župić, a program su vodili Darija Marić Pavić i Branimir Romac.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh